PUGNA SOBIRANISTA

Barcelona, "ciutat d'espies", segons el 'Financial Times'

Diverses fonts policials i dels serveis d'intel·ligència creuen que es va intentar establir una agència catalana d'espionatge per promoure la causa independentista

cmontanyes39727502 ramblas170823194736

cmontanyes39727502 ramblas170823194736 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Com el Berlín de la guerra freda, Barcelona s’ha convertit en els últims anys en una "ciutat d’espies", segons relata aquest divendres el 'Financial Times'. Però lluny de l’objectiu de vencedors i vençuts en la segona guerra mundial, els "espies" de la capital catalana tindrien com a objecte teixir una agència d’intel·ligència catalana per promoure la causa independentista.

El rotatiu britànic ha entrevistat quatre oficials dels Mossos d’Esquadra, així com persones properes als serveis d’intel·ligència espanyols i el Govern central. Un d’ells, l’oficial Jordi Cruz (nom inventat per protegir la seva identitat), trasllada al periodista que firma la informació, Michael Stothard, els seus temors a les represàlies si es descobreix que ha filtrat aquesta informació.

Segons Cruz, des del 2014, la policia catalana "va començar a treballar en una iniciativa extraordinària: desenvolupar la seva pròpia agència secreta d’intel·ligència per contrarestar la de l’Estat espanyol". Aquesta agència, afegeix, hauria sigut utilitzada per espiar "advocats, polítics, professors, periodistes i grups de la societat civil considerats opositors al procés independentista."

Espies espanyols

L’article del 'Financial Times' recorda l’episodi de l’octubre passat quan agents de la Policia Nacional van interceptar una furgoneta dels Mossos amb documents per destruir a la incineradora de Sant Adrià del Besòs. Segons un informe de la policia espanyola al qual ha tingut accés el rotatiu britànic, aquests documents provaven l’existència d’un "departament il·legal d’espionatge" en els Mossos que realitzava "tasques de vigilància, seguiment, així com gravacions de converses i captura de fotografies de gent de les esferes política, periodística, de negocis i social que podrien amenaçar el procés sobiranista".

En paral·lel, els serveis d’intel·ligència espanyols han augmentat la seva activitat a Catalunya. Segons el diari, fonts properes a la policia catalana destaquen que durant anys "una força secreta dins de la policia espanyola" es va encarregar de contrarestar l’independentisme i últimament s’hauria centrat a seguir els líders catalans que han fugit a l’estranger.

L’article recorda també el que considera que va ser l’inici d’aquesta guerra d’espies: l’anomenada 'operació Catalunya', duta a terme per la Policia Nacional en secret per intentar frenar el procés; així com el conegut com 'Fernándezgate', la gravació de la conversa entre el llavors ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i el que va ser director de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso.

Guerra bruta

Per explicar aquesta guerra bruta, el 'Financial Times' parla amb Francisco Marco, de la polèmica agència de detectius Método 3, que assegura que des del 2012 hi va haver al voltant de 40 agents de policia a Catalunya amb la missió d’"investigar a tot aquell que estigués involucrat en el moviment independentista, per buscar coses tèrboles a utilitzar contra ells."

Notícies relacionades

Un dels que suposadament han sigut víctimes de l’espionatge català és l’exfundador de Somatemps i expresident de Societat Civil Catalana, Josep Ramon Bosch, que assegura que en la primera reunió de Somatemps en un restaurant els Mossos van preguntar a l’amo sobre la trobada i es van quedar a l’exterior i van fer fotos dels assistents. I assegura que quan va ser elegit president de SCC la Policia Nacional el va avisar que el seu telèfon estava punxat.

Altres que també haurien sigut suposadament espiats per la policia catalana són l’advocat José María Fuster-Fabra o l’exdiputat del PP Sergio Santamaría.