Nou ministre de l'Interior

Fernando Grande-Marlaska: gai, fill de policia i objectiu d'ETA

Fonts policials reconeixen al ja exjutge el seu coneixement de la lluita antiterrorista

undefined35511164 gra338  madrid  13 09 2016   el magistrado fernando grande m180606194855

undefined35511164 gra338 madrid 13 09 2016 el magistrado fernando grande m180606194855 / JuanJo-Martin

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Hi ha cua de caps policials per comprar ‘Ni pena ni miedo’, l’autobiografia que va publicar el fins avui jutge Fernando Grande-Marlaska el 2016, en què exposa valors propis de l’ala esquerra de la judicatura, malgrat que en el seu gremi se’l té per conservador i ha sigut membre del Consell General del Poder Judicial a proposta del PP.

A l’obra –el títol de la qual es va tatuar en un canell– descriu, a més, aquest jutge de 56 anys la seva experiència de gai que va sortir de l’armari i va xocar amb la família, activista de causes LGTB quan li han demanat, primer togat que va sortir en una crònica nupcial de la revista ‘Zero’.

El 2006, al succeir Baltasar Garzón a l'Audiència Nacional, va culminar una forja en la lluita antiterrorista coronada per l'experiència de saber-se objectiu d'ETA. En un inici de carrera a Bilbao, la seva ciutat, la pressió va arribar a fer-se-li insofrible.

Per això el seu nomenament ha sigut ben acollit a la cúpula policial. Allà tenen raons per considerar-lo un dels seus: el seu pare va ser policia local al Bilbao del tardofranquisme.

Entre els records del sector en contra seu, la seva instrucció de la xivatada a ETA al bar Faisán i la de la causa del Yak-42. I entre els seus sumaris fita, el processament d’Arnaldo Otegi.

Coneixedor de la ‘via Nanclares’

Notícies relacionades

Jurista metòdic i higiènic, ésbon coneixedor de la ‘via Nanclares’ de reinserció d'etarres. “Però ja és polític, no jutge”, desconfia un veterà de les interioritats d’Interior, aquesta ciència. I remarca que és el segon ministre nomenat en alerta 4. Té, a més, un front al sud, contra el narcotràfic; i el potencial d’un tercer a Catalunya.

Juan Fernández, portaveu de l’AUGC, principal associació de la Guàrdia Civil, en recorda d’altres: “El de l’equiparació salarial, que encara s’ha de complir, i la reorganització de la Guàrdia Civil, eliminant casernes obsoletes”.