ESCRIT

Toni Comín renuncia al vot delegat

El diputat d'ERC manté la seva acta de diputat

El partit valorarà "pas a pas" la situació de l'exconseller

zentauroepp43355614 el conseller destitu t pel govern espanyol toni com n valora180529100607

zentauroepp43355614 el conseller destitu t pel govern espanyol toni com n valora180529100607 / Blanca Blay

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El diputat d’ERC Toni Comín ha comunicat aquest dimarts a la Mesa del Parlament la seva renúncia al vot delegat. L’escrit de Comín, entrat pel seu grup al registre minuts abans que comencés la reunió de l’òrgan de govern de la Cambra, arriba després que la justícia belga aixequés les mesures cautelars contra l’exconseller de Salut.

► Últimes notícies de Catalunya i Quim Torra | Directe

Últimes notícies de Catalunya i Quim Torra

Amb aquest gest, Comín allibera la Mesa de prendre la decisió sobre si mantenia o retirava la seva delegació de vot per les peticions realitzades per Ciutadans i PSC una vegada que ja no té restriccions de moviment. Sobre el diputat d’ERC, no obstant això, continua pesant una ordre de detenció nacional; és a dir, que si trepitja territori espanyol serà arrestat i posat a disposició del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

La Mesa tenia previst pronunciar-se aquest mateix dimarts sobre la delegació del vot del republicà i per a això havia sol·licitat a ERC que acredités la situació processal de Comín.

L’extitular de Salut, que ha tornat a ser designat per al càrrec per Quim Torra, manté l’escó, però com que no pot votar fa perdre la majoria simple a Junts per Catalunya i ERC. Els dos grups es queden amb 65 vots, contra els 65 que també sumen Ciutadans, PSC, Catalunya en Comú Podem i el PPC, i els 4 de la CUP.

ERC valorarà "pas a pas" la situació

La portaveu del grup d’ERC al Parlament, Anna Caula, ha explicat en roda de premsa que el partit valorarà "pas a pas" i en funció de les circumstàncies concretes, la situació de Comín, ja que el seu vot es perdrà en totes les votacions.

"Anirem valorant el que és més oportú pas a pas, en funció de les circumstàncies", ha afegit Caula, mentre ha assegurat que ERC deixa la porta oberta a tornar a plantejar la delegació del vot.

Sis vots delegats

Notícies relacionades

Amb la renúncia de Comín, queden sis vots delegats a la Cambra: els de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Jordi Sànchez. Els dels cinc polítics en presó preventiva no han generat cap controvèrsia, però sí el de l’expresident, que està en espera d’una resolució definitiva de la seva situació a Alemanya.

Cs va impugnar fa unes setmanes el vot delegat de Puigdemont, així com el de Comín davant del Tribunal Constitucional, que ha admès al tràmit el recurs però ha rebutjat prendre mesures cautelars. No obstant això, si el TC decidís en contra de la delegació, podria anul·lar totes les votacions que s’han realitzat en el Parlament, entre les quals, la de la investidura de Quim Torra.