Torra es planteja querellar-se contra Rajoy per "haver bloquejat" els nomenaments de consellers

Els serveis jurídics del Govern avalen la presa de possessió dels empresonats o fugits

zentauroepp43482734 el president de la generalitat  quim torra  en un pla mig  e180525120754

zentauroepp43482734 el president de la generalitat quim torra en un pla mig e180525120754 / Nuria Julia

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Roger Pascual

Quim Torra es planteja querellar-se contra Mariano Rajoy per "haver bloquejat" els nomenaments de consellers. El president de la Generalitat ha anunciat que demanarà "mesures cautelaríssimes urgents" al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i no descarta denunciar per "prevaricació" Rajoy.

Notícies relacionades

El president ha pres aquesta determinació aquest divendres després de rebre el dictamen que va encarregar dimecres a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, que assenyala que el Govern espanyol ha de permetre la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) dels nomenaments dels consellers. En cas que no es publiqués s’incorreria "en un incompliment que és contrari a l’ordenació jurídica i, per tant, susceptible de control judicial". És a dir, denunciable.

Pels lletrats, les atribucions del president per constituir Govern "tenen naturalesa discrecional i no estan sotmeses a cap autorització ni control derivats de les mesures adoptades en aplicació de l’article 155". "Les persones nomenades com a membres del Govern no tenen limitat l’exercici dels seus drets polítics i no es presenta cap circumstància legal que impedeixi la presa de possessió", assenyala l’informe. En aquest sentit, considera que "cap norma no exigeix que la presa de possessió dels membres del Govern hagi de ser simultània i presencial".

Temes:

Quim Torra