Anar al contingut

CATALUNYA

Rivera no convenç Rajoy perquè apliqui ara un altre 155 a Catalunya

El líder de Cs demana que la nova intervenció inclogui TV-3 i més control de finances i Mossos

El Govern insisteix en la necessitat d'esperar la comissió d'"il·legalitats" pel nou Govern

Juan Ruiz Sierra Gemma Robles

Rivera no convenç Rajoy perquè apliqui ara un altre 155 a Catalunya

DAVID CASTRO

La trobada entre Mariano Rajoy i Albert Rivera a la Moncloa ha durat aquest dijous una hora, però no sembla haver servit de gaire. El líder de Ciutadans no ha aconseguit convèncer el president del Govern de la presumpta necessitat d’actuar "immediatament" enfront del nou president de la Generalitat, Quim Torra, a través de l’aprovació expressa d’una nova suspensió de l’autonomia catalana, una vegada que l’actual aplicació de l’article 155 de la Constitució decau amb la formació del Govern. Rajoy no s’ha mogut de la posició, que comparteix amb el líder socialista, Pedro Sánchezamb qui es va reunir dimarts passat. S’han de veure els “fets”  de Torra, insisteixen en l’Executiu i el PSOE, abans de tornar a intervenir.

Però per a Rivera les simples paraules de l’acabat d’elegir són suficients per reactivar el 155. El líder de Ciutadans ha posat com a exemple, després de la trobada, que el dirigent de Junts per Catalunya va dir que el president “legítim” no era ell, sinó Carles Puigdemont. “Demanem d’estendre el 155. Creiem que es pot fer immediatament amb una proposta del Govern i una resolució del Senat”, ha dit Rivera.

“El 155 és política i és el moment de fer política. És el moment d’actuar i no mirar cap a una altra banda. És molt més assenyat i moderat aplicar el 155 que tornar a la via penal quan ja s’hagin comès els delictes”, ha continuat el líder de Cs, partidari que, aquesta vegada, a diferència de la intervenció de l’any passat, s’inclogui el control dels mitjans de comunicació públics de Catalunya. El líder de Ciutadans també vol que aquesta nova aplicació del 155 suposi que la cúpula dels Mossos d’Esquadra estigui “compromesa amb la Constitució”, així com que es controlin “de manera efectiva” els comptes de la Generalitat, perquè el control reforçat del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), aprovat el 2015, “no és suficient”.

La unitat, el “millor instrument”

Rajoy s’ha compromès a estudiar totes aquestes propostes, però no s’ha mogut. El Govern insisteix a esperar. “Qualsevol il·legalitat serà resposta”, han assenyalat fonts de l’Executiu després de la cita a la Moncloa. “La unitat dels partits constitucionalistes és el millor instrument per fer front a aquest desafiament. La prioritat ha de ser donar una resposta pactada i proporcional”, han conclòs les mateixes fonts, que han afegit que la trobada, malgrat les diferències entre el cap de l’Executiu i el líder de Ciutadans, ha anat “molt bé”.