Rajoy i Sánchez pacten un 155 "contundent" si Torra reobre la via unilateral

La suspensió de l'autonomia catalana no comportaria aquesta vegada la convocatòria d'eleccions

Rivera se'n desmarca i assenyala que es tracta d'un acord de "no acció" a Catalunya

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Juan José Fernández

Mariano Rajoy Pedro Sánchez han escenificat aquest dimarts la seva sintonia en la crisi territorial. L’endemà de la investidura de Quim Torra com a president de la GeneralitatQuim Torra, el cap de l’Executiu i el líder socialista s’han reunit durant 45 minuts a la Moncloa i n’han sortit amb un manual d’actuacions enfront de l’acabat d’elegir president, que poc abans, en una entrevista a Catalunya Ràdio, ha defensat que s’hauria d’haver “mantingut” la declaració unilateral d’independència (DUI) i ha traslladat la seva intenció d’impulsar institucions paral·leles, com el Consell de la República i l’Assemblea d’Electes.

Si Torra passa de les paraules als fets, si reobre la via unilateral, la resposta serà “contundent”, a través d’una nova aplicació de l’article 155 de la Constitució, ja que la suspensió de l’autonomia, en la seva actual versió, decauria amb la formació del nou Govern, segons el que va aprovar el Senat l’any passat. “Si s’ha d’aplicar un altre 155, la seva naturalesa serà  diferent, ja que estem a l’inici d’una legislatura,” ha dit Sánchez, que ha comparegut a la seu del PSOE després de la seva cita amb Rajoy. El president oferirà una roda de premsa a les sis de la tarda a Sofia (Bulgària), on s’ha desplaçat de viatge oficial.

El paral·lelisme amb Aznar

És a dir, la intervenció de Catalunya no implicaria aquesta vegada la convocatòria immediata d’eleccions, com l’any passat. Però Sánchez ha evitat concretar quin tipus de 155 ha esbossat amb Rajoy, ni tampoc si aquesta vegada s’inclouria el control dels mitjans públics. De moment s’esperarà a conèixer les decisions de Torra, perquè segons fonts socialistes “cal carregar-se de raons”. Contra aquesta posició hi ha Albert Rivera, que advoca per mantenir l’aplicació de l’actual suspensió autonòmica. El líder de Ciutadans, que es veurà amb Rajoy d’aquí dos dies, no ha recolzat l’acord assolit entre el Govern i el PSOE. “No comparteixo la no acció que han decidit avui. Cal prendre decisions i això és el que plantejarem dijous vinent”, ha assenyalat.  

Per a Sánchez, el líder de Ciutadans es comporta com José María Aznar quan estava en l’oposició, “utilitzant Catalunya com a eina de confrontació per intentar esgarrapar alguns vots”, explorant “un camí que, juntament amb la irresponsabilitat del bloc independentista, ha provocat l’actual desafecció territorial”.

“Aquí el debat no és si ha d’aplicar-se l’article 155, això ja està superat, sinó quin article 155 s’ha d’aplicar. Encara no hi ha prou elements, s’ha de veure el camí que pren el nou Govern. Si [Torra] pren el camí que ha proposat, s’haurà d’aplicar amb contundència”, ha continuat Sánchez.

Els cinc punts

Notícies relacionades

L’acord assolit per l’Executiu i el PSOE consta de cinc punts. Un: com a resposta a la “fallida de l’ordre constitucional”, l’Estat “respondrà amb fermesa, serenitat, proporcionalitat i de forma pactada”. Dos: rebutja la creació d’estructures paral·leles perquè l’“única legitimitat és la que emana de la Constitució i l’Estatut”. Tres: la supervisió dels comptes públics, a través del control reforçat del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) aprovat el 2015, que condiciona els pagaments al respecte de l’ordenació jurídica. Quatre: la unitat dels partits en la resposta, obrint l’acord a Ciutadans i a Podem, a qui Sánchez ha demanat que renegui de la defensa del “dret d’autodeterminació”. I cinc: difusió a l’estranger de les declaracions “xenòfobes” i “execrables” de Torra, que ha arribat a considerar “bèsties amb forma humana” els castellanoparlants a Catalunya.