MEMÒRIA HISTÒRICA

IU envia una carta al Rei perquè suprimeixi el Ducat de Franco

Registren al·legacions en el procediment de successió avisant Justícia que mantenir el títol és un "acte il·lícit"

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Esquerra Unida ha enviat una carta al Palau de la Zarzuela demanant al Rei Felip VI que suprimeixi el Ducat de Franco al considerar que incompleix la Llei de Memòria Històrica i que suposa una "humiliació" per a les víctimes de la Guerra Civil i de la dictadura. Paral·lelament, IU ha registrat al·legacions en el procés de successió del títol avisant que la seva continuïtat és un acte il·lícit que pot tenir conseqüències penals.

Es tracta de dues noves iniciatives empreses per la formació d'esquerres arran que s'obrís el procés de successió del Ducat de Franco a la morta del fins ara titular seu, Carmen Franco, filla del dictador. De fet, el PSOE ja va demanar al monarca que anul·li el Ducat de Franco.

D'una banda, el portaveu de Justícia al Congrés d'IU, Ricardo Sixto, ha enviat una carta a Felip de Borbó demanant d'eliminar el títol nobiliari: "Segur que la inviolabilitat de la seva persona no serà cap obstacle per assolir una decisió justa, legal i conforme amb els principis democràtics del nostre Estat social i democràtic de Dret", indica.

Igual que la infanta i Palma 

El diputat d'IU recorda al Rei que el juny de 2015 ja va revocar el títol del Ducat de Palma que portava la seva germana Cristina, una decisió que la Zarzuela va adoptar arran delcas Nóosque afectava Iñaki Urdangarín i que ha deixat el títol vacant. Segons el seu parer, aquella decisió va ser encertada i seria "coherent" fer el mateix amb el Ducat de Franco.

Sixto argumenta que el Ducat de Franco honra la memòria del dictador i que, per tant, és contrari a la legalitat vigent ja que, entre altres normes, "vulnera de manera flagrant la coneguda com a Llei de Memòria Històrica".

Notícies relacionades

Juntament amb la carta a la Zarzuela, Sixto i el coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, van registrar el dia 24 al Ministeri de Justícia al·legacions per aturar el procediment de successió al títol, l'autorització del qual depèn del departament que dirigeix Rafael Catalá.

En el seu escrit, tots dos diputats incideixen que "la concessió, per successió, d'aquest títol nobiliari és contrària a la legislació del nostre país" i que fins i tot pot considerar-se "un acte il·lícit, fins i tot sancionable penalment".