LA LEGISLATURA ENDIMONIADA
El Consell de Garanties rebutja la investidura a distància de Puigdemont
El Tribunal Constitucional paralitza qualsevol intent d'atorgar la presidència per la via telemàtica i el Consell de Garanties veu il·legal la reforma normativa de JxCat perquè el seu líder accedeixi al càrrec
zentauroepp43086402 hyj00 berl n alemania 26 04 2018 el expresidente de la180426175949 /
Des de Madrid i des de Barcelona. La hipotètica investidura telemàtica de Carles Puigdemont i l'intent de modificar el terreny de joc per facilitar-la van quedar curtcircuitades aquest dijous per partida doble, almenys jurídicament. El Tribunal Constitucional va advertir el Parlament que qualsevol temptativa d'atorgar la presidència a distància al líder nacionalista “serà considerada nul·la", ja que els magistrats van admetre a tràmit el recurs del Govern central i van prorrogar, d’aquesta manera, les mesures cautelars que fa tres mesos van paralitzar el primer intent. Unes hores més tard va ser el Consell de Garanties Estatutàries el que va completar el revés en negar la viabilitat legal de la reforma de la llei de Presidència plantejada per JxCat amb el suport amb la boca petita d'ERC.
La decisió del TC va donar un respir al Govern de Mariano Rajoy, que havia encadenat una sèrie de dissorts catastròfiques per als seus interessos des que l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein va qüestionar l'extradició per rebel·lió de Puigdemont. Amb la investidura telemàtica congelada, en canvi, a la Moncloa li va faltar temps per vantar-se d'haver interposat un recurs que va tenir "molt pocs suports", va recalcar la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, perquè és bo recordar que fins i tot el Consell d'Estat es va desmarcar de l’acció perquè la considerava prematura.
Però aquest dijous el TC va donar un punt de suport als conservadors. I ho va fer fent servir com a argument a favor seu la decisió que va prendre el president de la Cambra, Roger Torrent, de frenar el primer debat d'investidura. Els magistrats aprecien que els dubtes que hi van poder haver sobre la viabilitat processal de la impugnació van quedar aclarits per Torrent quan ell mateix va ajornar la sessió plenària fins que el tribunal es pronunciés.
Advertència a Torrent
En la seva interlocutòria, el tribunal dona 20 dies per presentar al·legacions, mentre remarca que "no tindrà valor ni efecte" qualsevol acte o resolució que contravingui la resolució acordada i adverteix Torrent i la resta de membres de la Mesa que el seu deure "és impedir qualsevol iniciativa" que alteri el que s’ha dictat. També els reclama que s'abstinguin d’"iniciar o tramitar" qualsevol actuació que contravingui la interlocutòria i els adverteix de les eventuals responsabilitats judicials en què podrien incórrer.
Malgrat això, poc abans de les sis de la tarda l'equip de premsa de la Cambra catalana va informar que Torrent convocava un ple per al 3 i 4 de maig que inclou el debat sobre la proposta de JxCat per afavorir una investidura telemàtica a mida de Puigdemont. Ja veurem si els independentistes mantenen aquest punt en l'ordre del dia o si l'acaben retirant, tal com s'ha fet en casos anteriors, però ara per ara ja poden afegir una altra cosa al compte de gestos simbòlics.
Tan simbòlics que aquest anunci de convocatòria plenària va arribar a les redaccions dels mitjans de comunicació com la tercera llei de Newton, la d'acció-reacció, am prou feines dos minuts després que es difongués el dictamen del Consell de Garanties que qüestiona la reforma normativa proposada pel grup de Puigdemont. En aquest informe, sol·licitat per Cs i el PSC, firmat per l'exassessor de CiU Àlex Bas i que no és d'obligat compliment, els juristes afirmen que "no es compleixen els requisits" que estableix al reglament del Parlament perquè la proposta es tramiti i s’aprovi pel procediment legislatiu excepcional de lectura única.
Notícies relacionadesEls lletrats remarquen que es vulnera l'Estatut i la Constitució i que la iniciativa, com que es refereix al procediment d'investidura, es fica en una matèria que està reservada al reglament de la Cambra (que no es pot modificar si no hi ha Govern constituït). Tot i que obren una porta a un ús més normalitzat de les tecnologies en les comunicacions governamentals, tampoc no veuen empara legal en la possibilitat que el Govern faci reunions fora de Catalunya i que el president mani des de l'estranger.
Els grups tenen fins a la tarda de dimecres vinent per presentar esmenes al text de JxCat, però tant des del constitucionalisme com des de part de l'independentisme s'ha redoblat la pressió contra Puigdemont. El PSC reclama que es retiri la proposta, ERC espera que el president cessat deixi de tensar la corda “i canviï el relat que l’ha acabat fent captiu", en paraules d'un dirigent republicà. I els polítics presos de JxCat han enviat una carta a l'exmandatari nacionalista perquè faciliti la constitució d'un Govern efectiu, segons va revelar Nació Digital. Aquest mateix dijous, els seus correligionaris Elsa Artadi i Josep Costa es desplaçaven a Berlín per reunir-se amb el seu líder, mentre que Eduard Pujol afirmava que no renuncien al seu candidat i menyspreava el Consell de Garanties.
Investidura Carles Puigdemont Parlament Tribunal Constitucional Josep Costa Consell de Garanties Estatutàries
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
-
Ofert per
- Mobilitat urbana Barcelona recupera el projecte per portar la línia 2 del metro a Montjuïc