Polèmica en la Final de la Copa del Rei

Zoido es desvincula de la incautació de samarretes grogues

Interior sosté que la decisió va ser "operativa i policial" i no política

Van retirar 199 peces amb el lema "Ara és l'hora" perquè podrien "incitar a la violència"

jcarbo43025085 copa rey180421205641

jcarbo43025085 copa rey180421205641 / Paolo Aguilar

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles/ Vanesa Lozano

La decisió de retirar samarretes grogues a alguns aficionats del Futbol Club Barcelona que van assistir a la final de la Copa del Rei dissabte passat a Madrid va ser exclusivament "operativa" i "policial". Fonts del Ministeri de l'Interior sostenen que no es va donar cap "instrucció especial ni ordre extraordinària" als responsables del dispositiu de seguretat, integrat per uns 3.500 policies.

Les mateixes fonts han confirmat a EL PERIÓDICO que les samarretes grogues intervingudes a l'entrada de l'estadi van ser un total de 199 i que totes portaven impresa la frase 'Ara és l'hora'. Un total de 13 persones van ser identificades i se'ls va aixecar acta per suposades infraccions a la llei de l'esport i deu més per suposades vulneracions a la llei de seguretat xiutadana.

Llei contra la violència en l'esport

També han explicat que van ser els responsables de l'operatiu policial els que van considerar que el contingut d'aquestes samarretes "podria haver augmentat el risc que es produís una alteració de l'ordre públic o violència al recinte esportiu i els seus voltants". I han assenyalat que la policia va actuar així seguint les directrius de la llei contra la violència i el racisme en l'esport (de l'any 2007) per evitar qualsevol episodi conflictiu.

L'article 6 d'aquesta norma prohibeix als assistents a un esdeveniment esportiu "introduir, elaborar o exhibir pancartes, símbols, banderes o altres senyals amb missatges que incitin a la violència o en virtut dels quals una persona o un grup d'elles sigui amenaçada [...]". Els responsables policials, segons la versió d'Interior, haurien interpretat que les samarretes grogues amb el lema "ara és l'hora" serien algunes d'aquests "altres senyals" amb missatges que inciten a la violència.

Les mateixes fonts han afegit que un grup d'aficionats barcelonistes vestits amb aquestes samarretes pretenien accedir a la zona de l'estadi destinada a l'afició del Sevilla i que això també podria haver generat incidents. Interior va recolzar l'actuació dels policies: "L'actuació dels efectius de seguretat en el dispositiu de la final de la copa del Rei va ser l'habitual en esdeveniments d'aquesta mena. El partit havia sigut declarat d'alt risc i els agents van aplicar la llei vigent per mirar d'evitar qualsevol enfrontament o disturbi".

Fonts que van participar en l'operatiu policial han explicat a EL PERIÓDICO que "només es van retirar aquelles samarretes que portaven lemes" i han matisat que, al sortir de l'estadi, els aficionats van poder recollir-les als contenidors instal·lats amb aquesta finalitat.

Tempesta política

L'actuació policial a les portes del Wanda Metropolitano ha generat una tempesta política que, lluny d'extingir-se, promet portar cua. ERC ha canviat una pregunta al Govern en el Ple del Senat d'aquest dimarts sobre l'execució del pressupost en R+D+I per demanar explicacions per la "confiscació" de samarretes grogues.

El líder d'Izquierda Unida, Alberto Garzón, per la seva banda, ha plantejat a l'Executiu la destitució de Juan Ignacio Zoido i ha animat el ministre a "demanar disculpes" als aficionats al considerar que la policia va actuar "complint ordres polítiques".

Notícies relacionades

En els mateixos termes s'ha pronunciat el secretari general de Podem, Pablo Iglesias: "Els que creiem en la democràcia i volem Catalunya a Espanya no podem entendre un Govern que obliga a llençar a les escombraries la paraula 'Llibertat'. Així és com el PP reforça cada dia l'independentisme", va escriure Iglesias en el seu compte de Twitter diumenge passat.

D'altra banda, el Partit Popular ha recolzat l'actuació dels agents i l'ha justificat vinculant-la a l'assistència del rei Felip VI al partit. "El Rei d'Espanya és un cap d'Estat que fa una tasca excepcional. I en el cas de la Copa del Rei considerem més ofensius qualsevol tipus de xiulet o utilització de l'esport contra un cap de l'Estat que està tenint una posició exemplar en tota aquesta qüestió", ha afirmat el vicesecretari de comunicació, Pablo Casado, en referència al procés independentista.