PASSIVITAT POLICIAL EN EL REFERÈNDUM DE CATALUNYA

Un mosso va parar un cotxe ple d'urnes de l'1-O però el va deixar marxar davant la falta d'ordres

Després d'esperar mitja hora la gent el va envoltar a l'Escola d'Idiomes de Barcelona i un altre agent li va aconsellar que es retirés

2
Es llegeix en minuts

La Guàrdia Civil ha acreditat al llarg de gairebé 2.000 folis la passivitat que van tenir els Mossos d'Esquadra durant el referèndum de l'1-O. Ho han fet a través de l'anàlisi de les converses per ràdio que van realitzar els agents destacats als col·legis electorals, en què es reflecteix que no van ser capaços d'incautar cap urna abans de les votacions. Però també constaten que almenys van tenir una oportunitat de confiscar un vehicle que en portava i que, no obstant, van preferir deixar-lo marxar.

Així queda reflectit en els informes entregats al Tribunal Suprem, en què apareix reflectida una conversa amb la Sala de comandamebt d'un agent que va intervenir un cotxe a Drassanes, a l'Escola d'Idiomes de Barcelona.

Aquest agent dels Mossos va demanar ordres a la Sala, ho va fer en diverses ocasions al llarg de més de mitja hora, però no va obtenir cap resposta. Mentrestant, ell va anar rebutjant l'oferiment d'ajuda d'altres companys que eren a la zona al·legant que estava esperant d'instruccions.

La tardança en la resposta, que no va arribar mai, va provocar que cada minut que passava anés arribant més gent al punt on tenia retingut el vehicle. Finalment, i després de més de mitja hora amb el cotxe aturat a l'espera d'ordres, un altre company irromp per ràdio i l'anima a anar-se'n davant la falta de resposta dels comandaments. "S'ha de retirar, evidentment", li diu.

"No s'entén"

Després d'aquest episodi que la Guàrdia Civil reflecteix en aquest informe de gairebé 2.000 pàgines entregat al jutge Pablo Llarena, l'institut armat conclou que "no s'entén que cap responsable dels Mossos ordenés des del principi d'una manera clara la incautació de les urnes que l'Equip Àgora 122 havia comunicat que havia trobat a l'interior d'un vehicle".

Tampoc s'entén, segons l'informe, l'actuació de l'indicatiu Gaudí 12, que no va actuar malgrat que podia comptar amb el suport de diverses unitats en servei que estaven pròximes i es van oferir a anar a la seva posició. A més, assenyalen que va quedar a l'espera d'instruccions de com actuar de "no se sap per part de qui" ja que, relaten els investigadors, aquestes no estaven clares per al personal de servei ni per a la Sala COMTAL-0 o el superior Gaudí-91.

En aquest sentit, la Guàrdia Civil precisa que, malgrat que l'indicatiu tenia informació que s'estava desplaçant gent al lloc -fins i tot enviada per un "alt càrrec, responsable"-, va preferir mantenir-se a l'espera. I això "va fer possible" que s'anessin concentrant persones al voltant del vehicle, en un nombre aproximat de 200 i "tot això a l'espera de rebre instruccions que no van arribar mai".

Notícies relacionades

Segons l'informe, això va provocar que un altre company, Gaudí 91, l'animés a prendre una decisió amb comentaris com que el millor era "retirar-se, evidentment", i tenint també la comprensió de la Sala, que li deia que davant la falta d'instruccions anés amb compte ja primer de tot era la seva seguretat.

Per això, l'institut armat conclou que totes aquestes circumstàncies van fer que "semblés justificada la decisió de retirar les forces policials presents al lloc i deixar a l'interior del vehicle les urnes sense requisar-les".