CRÍTICA AL JUTGE

Junqueras retreu a Llarena que atribueixi la violència de l'1-O "al Govern o als ciutadans"

Assegura que el que hi va haver van ser "càrregues policials contra ciutadans pacífics"

zentauroepp37518873 valencia 2 3 2017  econom a  oriol junqueras  el presidente 180215131656

zentauroepp37518873 valencia 2 3 2017 econom a oriol junqueras el presidente 180215131656 / Miguel Lorenzo

1
Es llegeix en minuts

L'exvicepresident de la Generalitat i líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha retret al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que consideri que la violència policial del referèndum de l'1 d'octubre "la va protagonitzar el Govern de la Generalitat o els ciutadans que van votar". En un article publicat aquest divendres al diari Ara, ha criticat al magistrat que assenyali les institucions catalanes per una violència que, afegeix, fins i tot Europa ha considerat que és inexistent. A més, ha destacat que "el que tothom ha vist, en tot cas, són les càrregues policials contra ciutadans pacífics als col·legis electorals".

El president d'ERC ha subratllat que "el que va impactar l'opinió pública i ens va commocionar, va ser veure un ús de la força pertorbadora contra ciutadans pacífics. Per això milions de persones van decidir fer vaga el 3 d'octubre, en protesta contra l'ús de la força", i ha recordat que el PSOE va anunciar aquell mateix dia una moció per reprovar la vicepresidenta del GovernPSOE Soraya Sánez de Santamaría, al Congrés.

Junqueras ha assegurat que Europa, tot i haver-se mostrat "freda, distant o clarament contrària a la independència de Catalunya", ha posat en dubte els presumptes delictes pels quals s'investiga el Govern cessat, cosa que creu que posa en dubte la separació de poders a Espanya i la seva democràcia. "És el símptoma d'un dèficit en un sistema de llibertats que es converteix en una vulneració flagrant dels principis fundacionals de la democràcia", ha manifestat abans de recordar que el que es va produir l'1-O va ser una votació i que convocar referèndums està despenalitzat des del 2005.

Junqueras no renunciarà a l'autodeterminació

Notícies relacionades

El líder d'ERC defensa que la consulta va ser un referèndum i que així l'hi ha explicat a Llarena: "La població de Catalunya va ser convidada a expressar, pacíficament i democràticament, la seva voluntat sobre el futur de Catalunya responent a una pregunta molt clara".

"No es va obligar a ningú a anar a votar i tots els que van votar ho van fer com sempre s'havia fet, pacíficament", ha insistit el líder republicà, que ha afegit que el dret a l'autodeterminació està reconegut a la Declaració Universal dels Drets Humans i que no hi renunciarà.