EL BLOQUEIG DE LA LEGISLATURA

Torrent suspèn la investidura i el Parlament es querellarà contra Llarena

El jutge frustra per segona vegada l'opció de Jordi Sànchez a presidir la Generalitat

JxCat compara el magistrat amb Tejero i ERC torna a demanar un Govern efectiu

Torrent, durant un acte de la plataforma En peu de pau, aquest dijous. / VÍDEO: ATLAS / FOTO: EFE / ANDREU DALMAU

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre / Ángeles Vázquez

Catalunya acabarà una altra setmana sense president de la Generalitat. El president del Parlament ha suspès el ple d'investidura de Jordi Sànchez, previst per a aquest divendres, després que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena tornés a denegar la sortida de la presó a l'exlíder de l'ANC. Mentre Roger Torrent impulsa una querella de la Cambra per prevaricació contra el magistrat, els partits independentistes segueixen estudiant què han de fer ara.

Han passat 113 dies des que JxCat, ERC i la CUP van renovar la majoria absoluta en les eleccions. En aquest temps, l'estratègia del sobiranisme s'ha mogut entre el xoc amb l'Estat (amb els intents d'investir Carles Puigdemont i Sànchez) i la voluntat de posar en marxa la legislatura per aixecar el control de Madrid sobre la Generalitat.

Per a disgust d'Esquerra, que demana que hi hagi com més aviat millor un Govern efectiu, els seus socis estan més interessats a explotar la victòria moral que els ha proporcionat la justícia alemanya al deixar Puigdemont en llibertat sota fiança, i ja han anunciat que no tenen pressa a proposar un recanvi per a Sànchez.

Com tothom esperava, Llarena ha negat aquest dijous a Sànchez el permís per assistir al ple del Parlament, i fins i tot participar-hi per videoconferència, perquè entén que hi ha un "risc de reiteració delictiva". El jutge argumenta que la seva candidatura presenta elements que apunten “marcadament i racionalment que el seu eventual mandat es pugui orientar cap al trencament de l'ordre constitucional".

En vista d'aquestes circumstàncies, Torrent ha anunciat a mitja tarda que suspenia el ple. I, a més, el Parlament es querellarà demà contra Llarena. Els independentistes addueixen un escrit de l'ONU, en què el Comitè de Drets Humans d'aquesta organització admet a tràmit la demanda de Sànchez i demana a Espanya que respecti els seus drets polítics, per considerar que el jutge ha prevaricat.

Llarena, en canvi, creu que aquesta crida de l'ONU "no suposa que el Comitè de Drets Humans faci cap indicació concreta" al tribunal, i que, en tot cas, no podria mai "ser vinculant". Això no impedirà que la Mesa del Parlament, amb majoria sobiranista, prengui demà la decisió de querellar-se. Ciutadans ja ha anunciat que no permetran que la Cambra s'hi gasti "ni un euro de diner públic".

Novament ha estat JxCat la formació que ha recorregut a paraules més gruixudes per criticar la decisió del magistrat del Tribunal Suprem. Els diputats Josep Costa, que a més és vicepresident de la Cambra, i Elsa Artadi, que sona insistentment com a candidata a presidenta en un futur més o menys pròxim -els independentistes tenen fins al 22 de maig per posar-se d'acord abans que es convoquin eleccions- han comparat Llarena amb Antonio Tejero.

Notícies relacionades

Han qualificat la decisió del magistrat de "cop d'Estat togat", i han afegit que la diferència amb l'intent del 23-F només és que l'Estat "ha canviat l'Exèrcit pels jutges". ERC també ha criticat Llarena, però, de manera significativa, ha tornat a demanar una "investidura efectiva" que permeti formar Govern.

Una peça important del trencaclosques és a Berlín, on Puigdemont segueix calibrant la situació. Aquest dijous ha rebut l'expresident Artur Mas, amb qui ha conversat dues hores sobre la situació política, segons fonts del seu entorn.