CAUSA PER REBEL·LIÓ

Sànchez demana permís per ser investit fins i tot per videoconferència

Sol·licita al jutge Llarena que el deixi lliure, li doni permís per assistir al Parlament o li permeti participar-hi tecnològicament

El Constitucional admet a tràmit els recursos de Forcadell i Simó contra l'assumpció de la causa pel Suprem

zentauroepp42431659 jordi sanchez180309123847

zentauroepp42431659 jordi sanchez180309123847 / JAVIER SORIANO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El candidat a presidir la Generalitat de Catalunya, Jordi Sànchez, ha presentar aquest dimarts davant el Tribunal Suprem una nova petició per poder assistir al ple del Parlament previst per divendres que ve, dia 13. En aquesta ocasió, a més de sol·licitar la seva excarceració o un permís penitenciari, ha proposat que en el cas que les dues opcions siguin descartades per l'instructor de la causa per rebel·lió, Pablo Llarena, com ja va fer anteriorment, se le permeti participar en el debat per videoconferència.

En un escrit de només tres pàgines, el número dos de Junts per Catalunya apel·la a la resolució del Comitè de Drets Humans de Nacions Unides en què s'insta a garantir cautelarment els seus drets polítics. El Govern d'Espanya té sis mesos per contestar, en el sentit de recordar que la seva permanència a la presó depèn del Tribunal Suprem i que la independència judicial impedeix l'Executiu ficar-se en les decisions que pot adoptar el jutge Llarena. 

La defensa de Sànchez sosté que per garantir que Espanya compleixi amb els seus compromisos internacionals en matèria de drets humans, pel que fa a la participació en la direcció dels assumptes públics i tenir accés en condicions d'igualtat a les funcions públiques del seu país, s'han d'adoptar mesures perquè aquests drets siguin possiblen.

Això passa per deixar en llibertat Sànchez perquè pugui assistir al debat d'investidura com a candidat a presidir la Generalitat o, almenys, concedir-li un permís penitenciari per poder acudir al ple. "En el cas de no entendre's tampoc oportuna la mesura anterior" sol·licita que "es permeti al diputat participar en els citats plens per mitjà de videoconferència desplaçant-se a aquest efecte al lloc" el jutge Llarena "disposi".

L'advocat de Sànchez, Jordi Pina, recorda que la investidura telemàtica ha sigut vetada pel Tribunal Constitucional per a l'expresident Carles Puigdemont per no trobar-se a disposició de la Justícia espanyola, "però res impedeix acceptar-la en el supòsit dels que no poden, per estar presos, acudir físicament al Parlament". Afegeix que després ha de ser el president de la Cambra, Roger Torrent, qui l'accepti en l'exercici de les seves competències.Roger Torrent

Admesos recursos

Notícies relacionades

Per una altra part, el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs d'empara presentat per l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exmembre de la Mesa Anna Simó contra la decisió del jutge Llarena d'assumir tota la investigació relativa al delicte de rebel·lió pel qual s'ha processat la majoria de les persones que van formar el Govern de Carles Puigdemont.

Totes dues exparlamentàries van acudir al Constitucional, a l'entendre que la competència per investigar els fets que se'ls imputen correspondria al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i no al Suprem.