Operació de la Guàrdia Civil contra els CDR per les protestes de Setmana Santa

La detinguda tenia documentació sobre l'aquarterament de la Guàrdia Civil a Barcelona

Se li imputen delictes de terrorisme i rebel·lió i serà posada a disposició de l'Audiència Nacional

Operació de la Guàrdia Civil contra els CDR per les protestes de Setmana Santa / VÏDEO: ATLAS / FOTO: EFE / QUIQUE GARCÍA

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / J. G. Albalat

La Guàrdia Civil està portant a terme aquest dimarts una operació a Catalunya contra els Comitès de Defensa de la República (CDR) per les protestes que es van produir deprés de l'ordre de processament dictat pel jutge Pablo Llarena contra els líders del procés i l'arrest de l'expresident català Carles Puigdemont a Alemanya. L'operació es desenvolupa per ordre del Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, al qual va correspondre la denúncia interposada per la fiscalia a partir de les diligències que va obrir per les protestes portades a terme per aquests activistes aquesta Setmana Santa.

► Últimes notícies sobre Catalunya i els CDR | Directe

Últimes notícies sobre Catalunya i els CDR

El Ministeri de l'Interior ha confirmat la detenció d'una dona de nacionalitat espanyola veïna de Viladecans, que va difondre a les xarxes socials un àudio en què explicava les accions i estratègies que portarien a terme diferents comitès i en què no descartava estendre-les als ports i a Mercabarna. Els investigadors l'acusen de coordinar els CDR i se li imputen delictes de terrorisme i rebel·lió.

Informació sobre una caserna de la Guàrdia Civil

Al seu domicili es va trobar certa documentació relativa a una caserna de la Guàrdia Civil a Barcelona. També s'han intervingut cartells, una agenda, telèfons mòbils, un ordinador i una memòria externa, material que ara ha de ser examinat pels agents.

Es busca un home

També hi havia ordre de detenció contra un home d'Esplugues de Llobregat acusat de liderar els talls de carretera i la desactivació dels peatges de l'AP-7. Els agents estan registrant una vivenda en aquesta localitat relacionada amb aquesta persona, que està sent buscada al no haver sigut trobada a casa seva.

Segons informa la fiscalia de l'Audiència Nacional, tant la detinguda com l'home que es troba fugit, són dues persones que haurien desenvolupat activitats de direcció i coordinació en els actes de sabotatge portats a terme durant la Setmana Santa de forma coordinada pels CDR concebuts per provocar un clima d'agitació social.

Després de ser interrogats per la Guàrdia Civil, els detinguts passaran a disposició de l'Audiència Nacional, tribunal competent per investigar els delictes de terrorisme. Les diligències estan declarades secretes.

Durant aquesta Setmana Santa, els CDR van instar a Twitter els conductors que tornaven de les vacances que no paguessin els peatges. "Durant aquesta operació tornada de Setmana Santa, vinguis d'on vinguis, no paguis cap peatge" i "No tindran a qui manarsi nosaltres desobeïm", van ser alguns dels missatges publicats en aquesta xarxa.

Actes vandàlics

La fiscalia de l'Audiència Nacional considera que els "autors i promotors d'aquests actes vandàlics" posen "en perill no només la pau pública i l'ordre constitucional, sinó la mateixa essència del sistema democràtic", requisit per entendre que la seva actuació podria ser constitutiva de terrorisme. A l'obrir diligències per perseguir penalment els responsables d'aquests fets, el ministeri públic no esmentava aquest delicte, sinó els de rebel·lió, malversació i d'ordre públic que poguessin haver comès.

Els dos primers delictes són pels que el magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, va processar la majoria dels membres del Govern de Puigdemont. La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, en canvi, va processar la cúpula dels Mossos per sedició i organització criminalCarmen Lamela.

Els Comitès de Defensa de la República han indicat que la detenció de l'activista a Viladecans, juntament amb la mitja dotzena que els Mossos d'Esquadra han efectuat contra independentistes que van agredir Mossos d'Esquadra davant el Parlament el dia en què va suspendre el ple d'investidura de Carles Puigdemont ja l'"esperaven".

"No ens enganyem, l'Estat no frena, sinó que accelera. I és conseqüència del treball ben fet que portem a terme. De la labor de conscienciació i mobilització per a la materialització de la República", indica el comunicat.

Notícies relacionades

Un grup d'estudiant han tallat aquest dimarts l'avinguda Diagonal de Barcelona, a l'altura de les facultats de Física i Química en protesta per aquestes detencions.

En el punt de mira

La Guàrdia Civil té en el punt de mira els CDR des de fa mesos. Al febrer van remetre un informe al Tribunal Suprem en què identificava els integrants i presumptes promotors dels tallers de formació impartits per una organització sobiranista, a la vegada que resumia com funcionen aquests comitès tant en la convocatòria de protestes com en la difusió dels seus missatges a través de les xarxes socials. L'institut armat també esmentava la seva relació amb altres grups secessionista.