Investigació policial

Les Forces de Seguretat controlen 42 líders de CDR pels seus antecedents violents

A dos d'ells els va investigar la Guàrdia Civil en el passat per possible col·laboració amb ETA

Els activistes més durs molesten als partidaris d¿accions pacífiques

cdr-puigcerd

cdr-puigcerd

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández / Luis Rendueles

Les Forces de Seguretat tenen controlats 42 activistes repartits per tot Catalunya com els integrants més radicals dels CDR. Aquests líders tenen en comú la seva relació amb actes violents en el passat, i entre ells són majoria els vinculats a moviments antisistema, anarquistes o d'extrema esquerra, i són minoria els que són únicament independentistes.

Entre els "marcats", dos van ser investigats per la Guàrdia Civil en temps de gran bel·ligerància d'ETA, per la seva possible implicació en delictes de col·laboració amb banda armada, indiquen fonts policials que observen aquests grups des de la seva antiga denominació: comitès de defensa del referèndum.

Els durs perden

De moment, la posició dels partidaris de passar de les accions simbòliques a una autèntica "carrer borroka” ha perdut en debats celebrats en diferents casals, en què és recurrent la discussió sobre la utilitat de la violència.

Fonts policials assenyalen que, si deixen de reunir-se en locals oberts i comencen a fer-ho en pisos o llocs més discrets, la seva deriva serà llavors més preocupant.

Els CDR radicats en localitats de frontera estan entre els que més atenció atrauen de les Forces de Seguretat

Entre els que atrauen més interès dels serveis d'informació policials hi ha els radicats en localitats frontereres, amb sonats talls de comunicacions.

Les fonts consultades destaquen el cas de la frontera a Puigcerdà durant les protestes del 23 de març com a mostra de creixent capacitat de mobilització.

Preocupa també el Prat. Especialistes de la Guàrdia Civil van detectar la passada tardor la debilitat d'alguns possibles accessos a l'aeroport.

Activitat creixent

Però entre les Forces de Seguretat preocupen, encara més que les mobilitzacions organitzades, “els versos lliures”, la inducció a actuar en solitari que impliquen les arengues en xats i xarxes socials.

Fins aquest dilluns, van sospitar de l'atac amb bombones de càmping gas a un concessionari de Mercedes a Barcelona –el passat 2 d'abril, després de l'empresonament a Alemanya de Puigdemont– com a pròpia d'activistes decidits a actuar pel seu compte. Però els Mossos d’Esquadra, que investiguen l'atemptat, s'inclinen més per l'autoria d'anarquistes.

Notícies relacionades

Experts policials detecten en els CDR una creixent incomoditat dels partidaris d'accions pacífiques amb els més radicals. Al missatge d'àudio que, suposadament, va distribuir la veïna de Viladecans Tamara Carrasco, detinguda aquest dimarts, el qualifiquen de “escalada”. Fins ara “no s'havia detectat un missatge amb aquest nivell d'amenaça”, diu una font pròxima a la investigació del cas.

A la Guàrdia Civil sospiten de l'existència de “una malla de comunicacions” amb cèl·lules separades que tenen certa autonomia perquè, si en cau una, no caigui la resta.