Polèmica a la comunitat de madrid

¿Com se supervisa un màster a la universitat espanyola?

Diversos centres docents expliquen els controls de qualitat que apliquen en els cursos d'especialització

Assistir a classe, comportament ètic i elaboració dels treballs són requisits imprescindibles

estudiantes-en-la-universidad-rey-juan-carlos

estudiantes-en-la-universidad-rey-juan-carlos

3
Es llegeix en minuts

Cada any les universitats ofereixen milers de màsters perquè els alumnes puguin perfeccionar els seus coneixements i s'especialitzin en àmbits concrets, però ¿com supervisen les facultats que els alumnes han complert les seves obligacions per obtenir el títol? Diversos centres consultats responen.

Aquests títols estan d'actualitat arran del cas del màster de la presidenta de la Comunitat de MadridCristina Cifuentes, que investiga la Fiscalia després de la denúncia presentada per associacions d'estudiants per les possibles irregularitats comeses per la Universitat Rei Joan Carles (URJC) en les seves notes.

La vicerectora de Docència de la Universitat Pompeu FabraCristina Gelpí, explica que en el cas del seu centre cada màster estableix les seves condicions per superar-lo, està format per un conjunt d'assignatures i cada una d'elles té un "pla docent" que recull els objectius de les matèries. En aquest pla es detallen "les regles de joc" per superar-lo i, encara que "no hi ha una fórmula única, per descomptat es garanteix que en tots hi ha un seguiment de l'activitat que realitzen els estudiants".

L'autorització per impartir un màster, indica Gelpí, la fa en el seu cas la Direcció General d'Universitats i només s'autoritzen els que estan prèviament verificats, és a dir, els que han passat auditories internes i externes. "Si ho preguntes a qualsevol universitat, almenys catalana, et dirà que el control de qualitat que s'exigeix a un màster és molt alt, perquè estem auditats externament", sosté la vicerectora de Docència.

Assenyala que a la Pompeu Fabra, universitat que és de les poques espanyoles que sol quedar en llocs rellevants en les llistes internacionals, els màsters "no es modifiquen en funció de la persona". Hi ha unes normes comunes a la universitat i unes d'específiques de cada màster, però, insisteix, "no hi ha adaptacionsad hocper la situació personal".

Obligacions dels estudiants

Subratlla que les obligacions dels estudiants de màsters de la universitat catalana són les mateixes que les de qualsevol estudiant del centre, determinades en la normativa acadèmica publicada i aprovada pel consell de govern. Assistir a classe, si l'ensenyament és presencial; un comportament "ètic per sobre de tot"; la producció i elaboració dels treballs previstos; en definitiva, "uns drets i uns deures establerts en qualsevol normativa o estatut, res d'estrany", indica Gelpí.

Fonts de la Universitat Autònoma de Madrid afirmen que l'expedició de qualsevol títol oficial "s'efectua un cop el sistema i el gestor del títol verifiquen el compliment de tots els requisits acadèmics i administratius per part de l'estudiant, incloent-hi, òbviament, el pagament de les seves taxes d'expedició".

Així mateix, sostenen que tots els títols oficials de l'Autònoma "estan aprovats abans de la seva implantació per l'Agència Nacional d'Avaluació de Qualitat i Acreditació (Aneca), i cadascun d'ells compta amb una memòria de verificació, que recull tots els requisits exigibles". Les mateixes fonts ressalten que la normativa establerta per aconseguir el títol es detalla "exhaustivament" en les guies docents de cada títol, que es troben disponibles a la web de la universitat madrilenya.

Qualitat del màster

Gelpí defensa la qualitat dels màsters que s'imparteixen almenys en el sistema universitari català. "Tots els que han passat per un procés d'acreditació i verificació externs són de qualitat, perquè en això estem  tots d'acord com a sistema universitari català, ja que no ens fem cap favor si els nostres productes no són bons", afegeix.

Notícies relacionades

Segons l'estadística de l'informe Universitats, centres i titulacions curs 2017-2018 del Ministeri d'Educació, els màsters han passat a ser 3.540, quan l'any passat eren 3.772. D'aquests, 2.780 són d'universitats públiques, i 779 de privades.

Si es compara amb el curs anterior, el nombre de màsters impartits va disminuir en les universitats públiques (3.015 impartits el 2016-17) i va augmentar lleugerament en les privades (776 impartits el 2016-2017).