POLÈMICA AL GOVERN DE LA COMUNITAT DE MADRID

El PP espera en tensió l'explicació oficial de Cifuentes sobre el seu màster universitari

La direcció popular està incòmoda perquè el cas marqui la setmana de la seva esperada convenció nacional

L'oposició exigeix proves contundents a la presidenta i Pedro Sánchez amenaça amb una moció de censura

undefined42675384 madrid 26 03 2018 politica  la presidenta de la comunidad de180402213836

undefined42675384 madrid 26 03 2018 politica la presidenta de la comunidad de180402213836 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Era aquesta la setmana elegida per l’equip de Mariano Rajoy per rellançar el PP. Per fer públiques algunes de les propostes en què han estat treballant tancats als despatxos i col·locar el cap, de nou i envoltat de fidels, en el focus informatiu, ara que ha tornat a agafar força el debat sobre la seva pròpia successió. Per a això s’havia dissenyat la convenció nacional del partit, que se celebrarà a Sevilla divendres, dissabte i diumenge vinents. Es tracta d’una cita clau per a la vida interna dels populars, àvids d’algun macrosarau d’aquestes característiques que els doni una mica d’oxigen en una conjuntura política marcada per Cata-lunya i enmig de l’asfixia a què els té sotmesos Ciutadans, segons les enquestes. 

Era la setmana, seguint amb aquest relat, perquè el PP intentés recuperar la fe en les seves possibilitats ara que sembla aplanar-se el tortuós camí per tenir Pressupostos, encara que prèviament s’hagi de resoldre l’embolic català si volen comptar amb l’aval del PNB. Tot això era aquesta setmana de la qual s’ha acabat apoderant Cristina Cifuentes. Hi ha nervis. A l’oposició, on esperen amb expectació (i amenaces de moció de censura) el que la presidenta madrilenya pugui explicar demà a l’Assemblea regional al voltant del seu més que polèmic, ja explosiu, títol de màster. I a la seva pròpia casa política esperen el moment amb reconeguda ansietat.

La direcció popular dissimula (poc) en públic però observa amb preocupació el fet que creixin dia rere dia, en lloc d’apagar-se, els dubtes sobre si la seva companya va aconseguir amb tracte de favor un títol en una universitat pública madrilenya. Això, en vigílies d’una convenció que havia de servir de teràpia i en què Cifuentes, com altres responsables autonòmics, té reservat un paper protagonista si no hi ha sorpreses d’última hora.

¿UNA CONSPIRACIÓ? / Han passat gairebé dues setmanes des que Eldiario.es revelés que la presidenta de la Comunitat de Madrid havia aconseguit un màster universitari amb presumptes irregularitats. Les últimes dades apunten que, a més d’un canvi de qualificacions de difícil justificació o el temps transcorregut sense mostrar el seu treball de final de projecte, hi ha una matriculació tres mesos fora de termini que, a priori, fa impossible que Cifuentes cursés a la Universitat Joan Carles I les hores obligatòries per obtenir un títol presencial com el que té. La presidenta autonòmica, fins ara una de les polítiques més exigents del PP al reclamar transparència, ha evitat des d’aleshores sotmetre’s a una roda de premsa i s’ha limitat a concedir alguna entrevista, gravar vídeos per a les xarxes socials i fer un discurs davant el seu comitè executiu assegurant que no ha d’amagar res. Ha anunciat també querelles per als periodistes que l’han investigat i ha advertit que no podran amb ella. Cifuentes sembla veure al seu voltant una conspiració per acabar amb la seva vida política. 

No se sap ben bé si pensa en la premsa, en l’oposició, en els seus companys de files actuals que fins fa uns dies la incloïen en quinieles successòries o en expopulars com Francisco Granados o Ignacio González. O en tots ells. La secretària general del partit, Dolores de Cospedal, és l’única que ha recolzat aquesta tesi amb un tuit que, des de la cúpula del PP, situen en el pla de sintonia personal que totes dues mantenen. Per Cospedal, les acusacions sobre el màster són «mesquines, masclistes i miserables» i confirmen una tesi seva, si més no, esfereïdora. «A alguns els agradaria aconseguir el que no va aconseguir un accident de trànsit mortal», va arribar a afirmar a les xarxes socials la també ministra de Defensa. 

La resta de la direcció popular o dels ministres s’ha mostrat menys emfàtica a l’hora de donar suport a la presidenta regional en el cas dels que s’han prestat a fer-ho, ja que no ha sigut una actitud generalitzada. La majoria guarden silenci amb el mantra que «s’ha d’esperar fins dimecres».

Cifuentes prepara a consciència (i amb una agenda pública gairebé buida) aquesta compareixença extraordinària a l’Assemblea, mentre que la universitat madrilenya segueix endavant amb la seva investigació interna. De fet, la Conferència de Rectors Universitaris (CRUE) ha nomenat dos inspectors independents provinents de Múrcia i Burgos per comprovar si hi va haver o no nepotisme en el màster de l’actual presidenta.

Notícies relacionades

PETICIÓ DE DOCUMENTS / Ella, segons el seu entorn, ha sol·licitat multitud de documents compulsats a la Joan Carles I que de moment no li han sigut entregats per poder preparar la seva defensa, encara que hi segueix treballant.

L’oposició l’avisa que no l’hi posarà fàcil. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va alimentar ahir l’escenari de la moció de censura. Amb cauteles va avisar Cifuentes que o bé les seves explicacions convencen o hi haurà decisions «contundents». A Ciutadans, parlen així mateix d’aclariments o, en cas contrari, dimissió, informa Iolanda Mármol.