PER "ENALTIR I EXALTAR" LA DICTADURA

El PSOE demana il·legalitzar la Fundació Francisco Franco

Els socialistes presenten una moció al Senat després del tuit en què l'entitat exalça la "victòria" del dictador "tan justa com merescuda"

zentauroepp31866879 picture taken in the 1960s of spanish general francisco fran180402221455

zentauroepp31866879 picture taken in the 1960s of spanish general francisco fran180402221455 / AFP

1
Es llegeix en minuts
Efe

El PSOE vol que el Govern promogui la il·legalització de la Fundació Francisco Franco perquè "enalteix i exalta la dictadura". Amb aquest objectiu ha presentat una moció al Senat que insta l'Advocacia General de l'Estat a elaborar un informe sobre les possibilitats d'extingir-la.

Els socialistes han anunciat la iniciativa després que la fundació difongués, aquest diumenge, un tuit per commemorar el final de la guerra civil, l'1 d'abril de 1939, amb aquest missatge, acompanyat d'un vídeo amb imatges del dictador: "Avui celebrem una victòria tan justa com merescuda". 

Avui celebramos una Victoria tan justa com merescuda pic.twitter.com/T5nsRw0d7p — Fundació F. Franco (@FNFFranco) 1 d'abril de 2018

El PSOE proposa que l'informe determini si la fundació que exalça Franco "ha d'extingir-se com a tal" per no complir amb els preceptes de la llei de fundacions i també "per ser contrària a la Constitució" i la llei de memòria històrica.

Les activitats de l'entitat, sosté, van "en contra" dels principis fixats en la llei de fundacions, com la promoció dels drets constitucionals, dels principis democràtics, els drets humans o l'"enfortiment institucional". "No sembla gaire lògic que s'adeqüi a la legalitat una fundació que enalteix i exalta la dictadura, projecta el seu ideari sobre la societat espanyola i defensa la vulneració dels drets humans que va portar a terme", sosté la moció socialista.

A més, crida l'atenció sobre el fet que hagi convertit la seva fi fundacional "en un fi il·lícit, per vulnerar el dret legalment reconegut a la reparació moral dels que van patir un règim il·legítim i van ser víctimes de la repressió per part d'institucions totalment contràries a dret".

Apologia del franquisme

La moció recorda que la Fundació Francisco Franco "ofereix els seus serveis" a ajuntaments i particulars per "ajudar a incomplir" la llei de memòria històrica i "fer apologia del franquisme i de les seves flagrants vulneracions dels drets humans".

Notícies relacionades

Si el dictamen fos favorable a la seva extinció, la moció proposa que es facin els passos per portar-la a terme, i si determinés que incompleix la llei, reclama que es facin les gestions necessàries per "restablir la legalitat" i exigir responsabilitats.

La il·legalització de la fundació estava també inclosa en el text d'una proposició no de llei per a la reforma de la llei de memòria històrica presentada pel PSOE al Congrés, que el Govern va vetar a tràmit.

Temes:

PSOE