PER OBRIR UN NEGOCI CONJUNT

La fiscalia obre diligències a Turull per traspassar patrimoni a la seva dona estant investigat

L'argumentació del fiscal recull que van fundar una societat el 2017 quan ell estava sent investigat per l'1-O

zentauroepp42616230 parlament turull180322170708

zentauroepp42616230 parlament turull180322170708 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Fiscalia Superior de Catalunya ha ordenat obrir diligències d'investigació a Jordi Turull, candidat a presidir la Generalitat, per posar haver posat presumptament una part del seu patrimoni a nom de la seva dona, Maria Blanca B. R., pocs mesos abans de la celebració del referèndum d'1-O.

Segons l'escrit del fiscal, Jordi Turull podria haver comès un delicte d'aixecament de béns, del qual poden ser responsables ell i la seva dona. Les diligències se centren en un "negoci jurídic de donació" que el 8 de juny de l'any passat van firmar el llavors conseller de Presidència i la seva dona, que també està sent investigada pel ministeri públic.

La fiscalia contra la corrupció va constatar que tots dos van formalitzar un negoci jurídic el juny del 2017 pel qual ell "es va desprendre d'una part important del seu patrimoni" a favor d'ella, i que a més està investigat pel Tribunal Suprem, que li podria reclamar responsabilitats civils que hagi de satisfer.

Decret firmat dijous

En un decret firmat dijous, just quan Turull se sotmetia a la investidura, el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, detalla que la investigació s'ha obert després de rebre el 15 de març un escrit del fiscal en cap de Fiscalia Anticorrupció en què li adjuntava la documentació relativa a la formalització d'aquesta donació de patrimoni.

La Fiscalia Superior apunta que és un "fet notori" que Turull està involucrat com a investigat en la causa del Tribunal Suprem pel procés unilateral a la independència, "i no resulta descartable que del resultat d'aquest procés se'n derivin responsabilitats civils, i que podria resultar obligat a satisfer-les".

"En aquestes circumstàncies, la celebració d'un negoci jurídic gratuït pel qual Turull es va desprendre d'una part important del seu patrimoni i el va situar sota la titularitat de la seva dona podria resultar indiciària de la comissió d'un delicte d'aixecament de béns", sosté el fiscal superior de Catalunya al seu escrit.

Fiança de 2,1 milions d'euros

Notícies relacionades

En la resolució en què processa Turull per rebel·lió i malversació, el magistrat del Suprem Pablo Llarena fixa una fiança de 2,1 milions d'euros com a garantia de responsabilitat civil, que haurà de ser solidàriament prestada per l'exconseller de Presidència i els altres 12 membres del Govern destituït de Carles Puigdemont.

La investigació pel delicte d'aixecament ha recaigut en mans del fiscal José Joaquín Pérez de Gregorio, de la Fiscalia Superior de Catalunya, tenint en compte la condició d'aforat de Turull, que és diputat al Parlament pel grup de JxCat i que en l'anterior ho era pel grup conjunt entre PDECat i ERC, JxSí.