MASSACRE TERRORISTA A BARCELONA I CAMBRILS

Pastor dona la informació sobre l'imam de Ripoll que va deixar pendent el CNI

Els portaveus de la Comissió de Despeses Reservades rebran la informació remesa per Sanz Roldán

GRA361  MADRID  16 01 2017 - El director del Centro Nacional de Inteligencia  CNI   general Felix Sanz Roldan  durante la conferencia organizada por el diario La Razon que ha pronunciado hoy en Madrid  EFE Zipi

GRA361 MADRID 16 01 2017 - El director del Centro Nacional de Inteligencia CNI general Felix Sanz Roldan durante la conferencia organizada por el diario La Razon que ha pronunciado hoy en Madrid EFE Zipi / Zipi (EFE)

2
Es llegeix en minuts

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha convocat de nou aquest dijous la Comissió de Despeses Reservades per traslladar als portaveus parlamentaris informació que va deixar pendent fa una setmana el director del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Félix Sanz Roldán, durant la seva compareixença per explicar els contactes de l'espionatge espanyol amb l'imam de Ripoll (Ripollès) Abdelbaki Es Satty, considerat el cervell dels atemptats del mes d'agost passat a Barcelona i Cambrils (Baix Camp).

Concretament, la comissió es convoca per prendre "coneixement de la informació remesa pel director del CNI en compliment del que va acordar la sessió de la comissió el de 6 de març", per la qual cosa la cita no comptarà amb la presència del general Sanz Roldán, sinó que es tracta de prendre nota de les dades que el cap dels serveis secrets espanyols es va comprometre a remetre a la Cambra, segons han confirmat a Europa Press fonts parlamentàries.

El director del CNI va anar dijous passat a la citada comissió, encarregada de controlar les activitats d'aquest organisme, per traslladar, a porta tancada, als diputats autoritzats informació reservada sobre els vincles de l'espionatge espanyol amb l'imam de Ripoll quan va estar pres fa més de cinc anys.

No va ser un confident

Des del primer moment el CNI va assegurar que es va contactar amb l'imam "seguint els protocols" quan aquest complia el 2014 una condemna a la presó de Castelló per tràfic de drogues, però va recalcar que Es Satty en cap cas va ser un confident.

El mateix Sanz Roldán va demanar el novembre passat informar al Congrés sobre aquest assumpte, però la seva compareixença no s'ha substanciat fins aquest dimarts. En tot cas, com ja va dir un dia abans d'anar a la Cambra Baixa, el seu compromís era donar tots els detalls sobre "aquells tristos esdeveniments" a Barcelona i Cambrils perquè no quedés "cap dubte".

Notícies relacionades

A la cita de la setmana passada, a més de la presidenta del Congrés, hi van assistir sis dels set diputats autoritzats pel ple del Congrés per conèixer aquest tipus d'informació confidencial: Rafael Hernando (PP), Margarita Robles (PSOE), Irene Montero (Units Podem), Juan Carlos Girauta (Cs), Aitor Esteban (PNB) i Jordi Xuclà (PDeCAT, Grup Mixt); i només va faltar el d'ERC, Joan Tardà, que no hi va poder anar per motius personals.

No obstant, en compliment de la legalitat, cap dels assistents va oferir detalls a la sortida sobre el contingut de la compareixença del director del CNI. Només el portaveu del PDECat, Jordi Xuclà, va apuntar que la informació facilitada va ser "molt interessant" i "substancial".