'Mossos per la independència', en el focus de la Guàrdia Civil

Membres d'aquest corrent nascut en el si del cos policial van fantasiejar amb ressuscitar 'Terra Lliure'

Xats de Telegram d'aquest col·lectiu evidencien les seves intencions de desobeir l'1-O i col·laborar amb la DUI

zentauroepp40409026 barcelona 2 10 2017   concentracion en via laietana delante 180313205947

zentauroepp40409026 barcelona 2 10 2017 concentracion en via laietana delante 180313205947 / JULIO CARBO

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Són nombroses les vegades que apareixen converses de Telegram lligades al moviment Mossos per la independència en l’informe de la Guàrdia Civil de gairebé 500 pàgines, entregat al jutjat número 4 de Lleida recentment, i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. Aquest moviment ha sigut esmentat en multitud de documents que la policia judicial està elaborant des de l’1 d’octubre (1-O), arran dels diferents casos oberts en jutjats de Catalunya, Audiència Nacional i Tribunal Suprem que afecten el cos de policia autonòmic. Però en aquest cas es va més enllà dels escrits que havien fet rodar per les xarxes socials i s’aporten com a prova alguns xats en què participen l’Inspector Xavier Salvador Ribelles i Albert Donaire, considerats pels investigadors els líders d’aquest corrent.

    

Interactuen en aquests mateixos xats un nodrit grup de suposats agents (163 components), alguns d’ells ocults darrere nicks i altres clarament identificables que, a diferència de Ribelles i Donaire, no estaven fins ara sota el focus de la investigació, de manera que aquest diari ha decidit amagar les seves identitats en les imatges ofertes d’aquestes converses telefòniques.

    

Segons la Guàrdia Civil, «més enllà de les simples creences o idees» que s’exhibeixen en aquests grups han entès que les converses que aporten al tribunal poden «servir per entendre una part dels fets investigats». Això sí, recalquen que les frases utilitzades pels seus protagonistes no representen el cos com a institució, sinó un col·lectiu  dins dels Mossos d’Esquadra, «que reflecteix amb les seves comunicacions el que va poder passar el dia 1 d’octubre i les dates relacionades».

OBJECTIU, NO SER ESCOLTATS

En l’esmentat informe de la Benemèrita, es recalca que es va utilitzar com a canal Telegram per dificultar la identificació dels participants i com a mitjà per transmetre informació a fi d’organitzar mossos disposats a desobeir les ordres del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i «emmascarar la desobediència amb diferents arguments».

    

A més, s’utilitza així mateix per parlar sobre seguiments a efectius de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil o per deixar constància dels seus llaços (i transmissió d’informació) a l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) o la seva nul·la voluntat de retirar el material del referèndum i sí d’ajudar a la seva salvaguarda.

    

Entre els centenars de missatges seleccionats per la policia judicial després de l’anàlisi de telèfons com el de l’inspector Salvador Ribelles es pot comprovar, entre altres coses, com els participants en aquests grups són conscients que s’estan obrint investigacions judicials al voltant de l’actuació dels Mossos d’Esquadra l’1-O i arriben a plantejar la «revisió del tema dels jutges» si arribés la independència.

    

Notícies relacionades

Algun dels integrants del xat arriba a defensar la identificació de furgons de «paisans sospitosos» en la jornada del 28 de setembre, afegint que es pot fer «si és necessari amb la pistola a la mà», al·legant que hi ha nivell 4 d’alerta terrorista. Fins i tot hi ha qui aposta per «crear, legalitzar i instrumentalitzar» una altra vegada el grup terrorista Terra Lliure, proposta a la qual Albert Donaire contesta amb un «temps al temps». 

TAPAR LA BOCA DE LÓPEZ DE LOS COBOS

Fan referència a la suposada derrota de polítics com la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, encarregada de la cartera catalana a l’Executiu de Mariano Rajoy, o de com han de fingir determinades actuacions per aconseguir «tapar la boca al coronel», en clara al·lusió a Diego López de los Cobos, que es va encarregar de la coordinació de cossos policials en vigílies i durant l’1-O.