ASSEMBLEA ORDINÀRIA

Òmnium insta a desencallar la investidura

El vicepresident Marcel Mauri qualifica d'"aberració democràtica" que Jordi Sànchez no pugui ser investit

omnium

omnium

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Òmnium Cultural ha instat aquest dissabte a recuperar les institucions "urgentment" i ha centrat el focus en l'Estat, a qui ha emplaçat a "acceptar" els resultats del 21-D i a "deixar que les majories al Parlament decideixin el seu president sense veure's amenaçats". "És una aberració democràtica", ha remarcat el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, exemplificant el que ha passat en els últims episodis del procés amb el rebuig del jutge a la sortida de presó de Jordi Sànchez per ser investit president de la Generalitat. "Aquesta situació hauria d'avergonyir qualsevol demòcrata", ha afegit.

Això sí, Mauri també ha criticat en un article publicat a EL PERIÓDICO, cofirmat amb el president d'Òmnium Jordi Cuixart, empresonat a Soto del Real, que després de gairebé tres mesos encara no s'ha aconseguit desencallar la formació d'un nou Govern a Catalunya i ha atribuït part d'això a la falta d'acord entre els partits independentistes. Tots dos asseguren veure's "sorpresos per un trist espectacle dels partits que, lluny de plantejar un debat honest i generós que confrontés idees sobre els reptes urgents i de futur, han malgastat temps i energies en batalles tàctiques". I resumeixen que "aquestes dinàmiques empetiteixen" el sobiranisme.

Ampliar la base social

Òmnium Cultural ha conjurat aquest dissabte uns 800 socis al Teatre Victòria de Barcelona per discutir les seves línies estratègiques centrades en la defensa de la cultura i la llengua catalanes i amb el propòsit d'"ampliar la base social" de l'independentisme.

L'entitat sobiranista arriba a la seva assemblea ordinària més reforçada que mai, amb un total de 100.000 socis, encara que amb una debilitat directiva, ja que és la primera vegada en la seva història que un dels seus presidents, en aquest cas Jordi Cuixart, no pot liderar la jornada. "És una de les assemblees més massives però també més tristes", ha lamentat Mauri.

En una carta dirigida als socis, Cuixart ha apuntat que Catalunya "es troba en un conflicte polític de llarg recorregut que demana més esforç col·lectiu que mai". "Aprofitem el nostre empresonament com a palanca democràtica i de denúncia permanent contra un Estat que no només ha renunciat a defensar els interessos dels seus conciutadans, sinó que atempta sistemàticament contra drets i llibertats fonamentals", ha assegurat.

Notícies relacionades

El vicepresident ha insistit que el seu objectiu és que "la majoria a favor de la República sigui més sòlida i més àmplia" treballant per "la cohesió social". "Amb aquesta força ens conjurem per seguir sent un punt de trobada amb l'ànim d'escoltar per avançar cap a la República catalana", ha tancat.

Ara bé, Òmnium Cultural recolza però no convoca la manifestació prevista per l'ANC per a aquest diumenge per exigir un "Govern republicà". El portaveu de l'entitat ha assenyalat que "segur que demà hi seran i que els acompanyaran" però no subscriuen amb la seva firma la marxa.