BÉ D'INTERÈS CULTURAL

Els Franco posen a la venda el Pazo de Meirás per vuit milions

El portal de la companyia ha incorporat l'edifici al seu catàleg amb el text: "Immoble singular a la venda a Sada"

La Diputació de la Corunya exigeix a la Xunta que iniciï "de forma immediata" un expedient sancionador als Franco

Vista aèria del Pazo de Meirás, al terme municipal de Sada (A Coruña).

Vista aèria del Pazo de Meirás, al terme municipal de Sada (A Coruña). / COVER / XURXO LOBATO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències

El Pazo de Meirás està a la venda per vuit milions d'euros a la pàgina web de la immobiliària càntabra Mikeli, especialitzada en un catàleg de propietats de luxe, com casalots, palauets i illes privades. "Immoble singular a la venda a Sada" és el text de la presentació de l'edifici situat en aquest municipi de la Corunya al portal de la companyia, que l'ha incorporat al seu repertori pocs dies després que transcendís que, després de la mort de Carmen FrancoCarmen Franco, la família té intenció de vendre-se'l. L'aparició de l'anunci ha provocat que la Diputació de la Corunya exigeixi a la Xunta que iniciï "de forma immediata" un expedient sancionador a la família del dictador.

La immobiliària assenyala, en declaracions a la publicació càntabra El diario montañés, que "és un bon preu" perquè els germans Martínez-Bordiú Franco volen fer una venda ràpida. "Tenim clients per Espanya interessats a muntar hotels en propietats de caràcter històric, i el Pazo de Meirás n'és una, que ara surt a la venda. Convertir aquest edifici singular pel seu caràcter d'història d'Espanya i el seu interès arquitectònic seria una sortida molt bona, perquè així podria ser visitat per tothom. Hi ha ofertes i la família les està valorant", ha assenyalat al diari el propietari de la immobiliària, Antonio Avilés.

Una apropiació "il·lícita"

La vicepresidenta de la Diputació Provincial de la Corunya, Goretti Sanmartín, ha instat a obrir un expedient sancionador perquè entén que la família Franco hauria hagut s'avisar la Xunta dos mesos abans que pretengués vendre la propietat, "per decidir si exercia el dret de tempteig o no". "Han incomplert aquest termini que marca la llei. La representant nacionalista ha insistit que hi ha "molt nerviosisme i interès de la família Franco per intentar desfer-se d'un bé del qual es van apropiar de manera il·lícita" i que està protegit com a bé d'interès cultural (BIC).

Entenem que la Xunta ha de tenir tolerància absolutament zero amb l'intent de vendre el pazo i exercir les accions pertinents", ha afirmat Sanmartín, que aposta per "intentar paralitzar aquesta venda". Segons la seva opinió, si el Govern gallec no obre "de manera ràpida" l'expedient sancionador, hi haurà "una connivència amb el franquisme", perquè s'estarà facilitant "que es pugui produir aquesta venda".

Al tractar-se d'un BIC, tal com va ser declarat el 2009, la Xunta té dret de tempteig, és a dir preferència per adquirir la propietat al mateix preu que s'hagi acordat amb un venedor privat.

La resposta de la Xunta

El conseller gallec de Cultura, Román Rodríguez, ja s'ha pronunciat i ha recordat que la família Franco té l'obligació de comunicar-ho a la Xunta quan "hi hagi un hipotètic comprador" per al pazo i ha apostat per "no caure en la trampa" que "Galícia desemborsi recursos" per aquest bé.

Notícies relacionades

En declaracions als mitjans de comunicació, Rodríguez ha recordat que "no és la primera vegada que hi ha aquesta mena d'anuncis", i ha instat a mantenir la calma. El conseller descarta l'opció del tempteig, ja que hi ha un "mandat parlamentari" que "reflecteix la voluntat dels gallecs" que aquest bé d'interès cultural "passi a ser propietat pública sense desemborsar cap recurs econòmic".

"No exercirem el dret de retracte, però sí que lluitarem des del punt de vista jurídic i legal perquè aquest bé passi a patrimoni públic", ha sentenciat Rodríguez, que ha reiterat que la Xunta de Galícia "no transferirà ni un euro als propietaris actuals".