DECLARACIÓ DAVANT EL TRIBUNAL SUPREM

Pérez de los Cobos: "El dispositiu dels Mossos l'1-O va ser una estafa"

El coronel de la Guàrdia Civil assegura que "no hi va haver càrregues policials" sinó "actuacions policials per complir el mandat judicial"

GRAF1423. MADRID, 02/11/2017.- El coronel de la Guardia Civil Diego Pérez de los Cobos tras declarar como testigo ante la jueza de la Audiencia Nacional Carmen Lamela, dentro de las pesquisas que lleva a cabo sobre el papel de los Mossos d’Esquadra en los preparativos del referéndum ilegal del 1-O. EFE/Mariscal

GRAF1423. MADRID, 02/11/2017.- El coronel de la Guardia Civil Diego Pérez de los Cobos tras declarar como testigo ante la jueza de la Audiencia Nacional Carmen Lamela, dentro de las pesquisas que lleva a cabo sobre el papel de los Mossos d’Esquadra en los preparativos del referéndum ilegal del 1-O. EFE/Mariscal / Mariscal (EFE)

2
Es llegeix en minuts

El coronel de la Guàrdia CivilDiego Pérez de los Cobos, va assegurar en la seva declaració com a testimoni davant el Tribunal Suprem que el dispositiu dels Mossos d'Esquadra per a l'1-O va ser una "estafa". Va acusar al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, de facilitar el referèndum i de no seguir les ordres de la coordinació dels tres cossos policials que pilotava Pérez de los Cobos, segons els àudios que publica aquest dijousLa Vanguardia.

Durant l'interrogatori, el coronel mostra la seva "sorpresa" quan la fiscal li pregunta sobre els 99 locals que la policia autonòmica manté que va clausurar durant la jornada. "Vam arribar a la conclusió que sorprenentment la majoria d'aquests locals pertanyien a municipis molt petits on hi havia un únic local de votació. La majoria es corresponia amb locals on s'havia votat durant tota la jornada amb altíssima participació, fins i tot arribant a superar en alguns casos el cens d'aquests municipis. Unit a la informació de què disposàvem, vam concloure que en realitat aquell llistat de 99 locals era una part més d'aquesta estafa que va suposar aquell dispositiu", respon Pérez de los Cobos.

A més, afegeix que pretenien "aparentar davant l'autoritat judicial un aparent compliment" però que el que van fer va ser esperar al final de la jornada, "permetre l'escrutini" i, "de mutu acord, s'emportaven l'urna i les paperetes i ho comptabilitzaven com a col·legi tancat". "Tenim una constatació bastant fefaent de la inactuació dels Mossos i d'una actitud contrària a les ordres que havíem rebut", censura, i afegeix que els Mossos d'Esquadra pretenien "ridiculitzar" els altres cossos policials perquè en comunicacions internes es demostra que avisaven de "la intenció dels individus en cas de personar-se les forces de seguretat de l'Estat d'obrir un passadís i fer-los arribar a les urnes, que estarien cargolades a les taules per ridiculitzar-los".

"Van permetre que se celebrés la votació"

"Trapero va abundar i va corroborar tota l'argumentació que es feia per part de Joaquim Forn Carles Puigdemont", tanca el coronel, i l'acusa d'haver alertat els responsables de les meses electorals que una patrulla passaria a primera hora del matí i que si hi havia una massa humana no actuarien: "Van permetre durant tot el dia que se celebrés la votació i una vegada finalitzada van recopilar material per intentar simular que s'havia donat compliment al seu mandat".

Notícies relacionades

També defensa que els Mossos d'Esquadra van fer seguiments a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil per conèixer els seus moviments. 

D'altra banda, Pérez de los Cobos defensa que durant la jornada "no hi va haver càrregues policials" sinó que hi va haver "actuacions policials per complir el mandat judicial".