PERFIL DEL COMANDAMENT ÚNIC POLICIAL

Diego Pérez de los Cobos, el coronel exassessor de Fernández Díaz

El "director tècnic" que coordinarà Mossos, Guàrdia Civil i Policia Nacional és germà d'un expresident del TC

El seu pare va ser candidat de Fuerza Nueva en les primeres eleccions democràtiques

undefined40244572 el coronel de la gu rdia civil i director de gabinet de coor170923161515

undefined40244572 el coronel de la gu rdia civil i director de gabinet de coor170923161515 / Ministeri de l Interior

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Madrid

El coronel que assumeix a partir d'aquest dilluns el comandament únic per coordinar els treballs de Mossos, Guàrdia Civil i Policia Nacional Mossos, Guàrdia CivilPolicia Nacional per impedir l'1-O, Diego Pérez de los Cobos, és un quadro de marcat perfil tècnic que ha assessorat els ministres de l'Interior de governs de diferent signe polític. De fet, va sobreviure al canvi a la Moncloa del PSOE al PP. Va treballar amb el socialista Alfredo Pérez Rubalcaba i també amb el reprovat pel Congrés Jorge Fernández Díaz, a qui va aconsellar en matèria penitenciària.  Va ser jutjat i exonerat per presumptes maltractaments a l'etarra 'Urra' el 1992, en un cas en què altres tres agents de la Guàrdia Civil van ser inculpats.

De los Cobos és coronel de la Guàrdia Civil i des del 2011 director del Gabinet de Coordinació i Estudis de la Secretaria d'Estat de Seguretat. És, també, un dels quatre representants del Govern a la Junta de Seguretat de Catalunya, que el 10 de juliol va comprometre que els Mossos tindrien una interlocució directa amb Interpol. Aquesta conclusió assumida per Interior va ser qüestionada per les autoritats estatals després dels atemptats terroristas de Barcelona i Cambrils.

A Pérez de los Cobos se li atribueix l'ordre de dissoldre la brigada que va elaborar els controvertits informes sobre l'11-M, sobre la desaparició de Marta del Castillo i sobre el 'cas Faisán'.  

El seu pare, de Fuerza Nueva el 1977

Notícies relacionades

El seu germà, Francisco Pérez de los Cobos, exmilitant del PP va ser president del Tribunal Constitucional (TC) entre 2011 i 2017.  Sota el seu mandat, l'alt tribunal va declarar inconstitucional i nul el decret de convocatòria del 9-N (2014).

El seu pare, Antonio Pérez de los Cobos, va ser candidat de Fuerza Nueva al Congrés dels Diputats el 1977, les primeres eleccions democràtiques, a les quals va concórrer com a número quatre per Múrcia.