CAUSA PER REBEL·LIÓ

Pérez de los Cobos: "El cumpliment de la llei està per sobre de la convivència"

Denuncia l'actuació dels Mossos que, va dir, va ordenar Trapero amb instruccions de Forn

El jutge interrogarà els últims imputats, entre els quals hi ha Mas, entre el 14 i el 20 de febrer

zentauroepp41870719 madrid  01 02 18   llegada al tribunal supremo del coronel d180201113942

zentauroepp41870719 madrid 01 02 18 llegada al tribunal supremo del coronel d180201113942

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El designat com a coordinador del dispositiu policial establert per evitar l'1-O, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, va ser contundent davant el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena a l'hora de criticar l'actuació dels Mossos l'1-O, segons el que els va ordenar el seu llavors responsable, Josep Lluis Trapero, seguint instruccions del conseller d'Interior, Joaquim Forn. El testimoni ha declarat que es va veure obligat a recordar a Forn que "el compliment de la llei està per sobre de la convivència ciutadana", segons fonts jurídiques.

Pérez de los Cobos, que també ha sigut citat com a testimoni per la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, ha explicat que la reunió mantinguda el 28 de setembre entre tots els cossos va ser tensa, perquè els representants de la Generalitat coneixien en la seva integritat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que ordenava impedir el referèndum il·legal i s'aferraven a un dels seus arguments relatiu a la proporcionalitat de la mesura per salvaguardar la "convivència ciutadana". 

Segons ell, el dispositiu previst pels Mossos per retirar les urnes era insuficient i estava dissenyat per no ser operatiu. A més, ha afegit que comunicaven els col·legis en què l'escut humà que s'havia constituït aconseguia aturar la intervenció policial i informaven dels moviments de policies i guàrdies civils per intentar impedir la consulta.

Trapero i ferits

Totes les parts esperaven molt del testimoni de Pérez de los Cobos, que ha estat quatre hores i mitja declarant davant el jutge. Les acusacions, Fiscalia i Vox, volia acreditar la participació de Trapero, malgrat que no està imputat almenys de moment al Tribunal Suprem (només ho està a l'Audiència Nacional per sedició), mentre que les defenses s'han interessat per les 1.060 assistències sanitàries que es van produir aquell dia i si s'havien obert expedients. El coronel ha assegurat que moltes d'aquestes assistències eren falses i ha negat aquesta xifra. També ha admès que no s'havia expedientat cap agent.

Notícies relacionades

Fonts jurídiques han assenyalat que el magistrat ja ha posat data a la citació de l'última remesa d'imputats que encara ha de declarar davant d'ell. Serà entre el 14 i el 20 de febrer. El primer dia ho faran les exdiputades de la CUP Anna Gabriel i Mireia Boya; el dia 19, seran citades la coordinadora del PDECat, Marta Pascal, i la número dos d'ERC, Marta Rovira. L'endemà els citats seran l'expresident Artur Mas i la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras.

El magistrat també té previst resoldre ben aviat l'última petició de llibertat formulada per Joaquim Forn i Jordi Sànchez, presentada només un dia després de tornar a declarar davant el magistrat l'11 de gener. Segons les fonts consultades, està previst que es doni resposta a la petició de Forn aquest divendres i dilluns, a la de Sànchez.