GALA SENSE LLAÇOS GROCS

Francino carrega contra els Goya per insolidaritat amb Junqueras, Forn i els Jordis

El periodista català arrenca el programa amb una crítica als assistents per oblidar la situació dels presos independentistes: "Així tampoc anem enlloc"

En la imatge, Carles Francino presenta el seu programa a la SER.

En la imatge, Carles Francino presenta el seu programa a la SER. / EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

Amb el títol ‘Reflexions goyesques’, el periodista Carles Francino ha disseccionat l'última gala dels premis GoyaEn la seva reflexió personal, amb què arrenca cada dia el programa ‘La ventana’ (Cadena SER), el català ha criticat els assistents per insolidaritat amb Junqueras, Forn i els Jordis.

L'absència de mostres de suport als presos, que fa més de tres mesos que estan entre reixes, li sembla si més no estranya. “¿A ningú, absolutament a ningú del món del cine, de la cultura, tan procliu a la protesta i a la reivindicació, a ningú li grinyola que hi hagi uns paios a la presó, ¡en presó preventiva!, que faci tres mesos que estan tancats sense judici ni res?”, es pregunta Francino, de 60 anys, una pregunta retòrica llançada “directament per provocar”.

Encara que el periodista ha aclarit que no combrega “en absolut amb algunes de les coses que van fer”, considera que “presó preventiva i tant de temps” és massa. “Com que ningú ho va dir en la gala dels Goya, doncs ja ho dic jo: així tampoc anem enlloc”.

Dards (i ventalls) contra el masclisme

Notícies relacionades

Els Goya, sempre tan bel·ligerants i reivindicatius -el 2003 els actors van criticar la guerra de l'Iraq, el 2009 es van centrar en la crisi i el 2012 van sortir a defensar el jutge Garzón-, han passat de puntetes per la delicada i excepcional situació de la política catalana. Aquest any pràcticament tots els discursos, tots els dards (i els ventalls), anaven dirigits contra el masclisme en el cine i la societat en general.

Joan TardàPilar Rahola i diverses veus de la cultura catalana també han carregat durament contra els assistents a la gala per no pensar en els “presos polítics” en les seves reivindicacions.