ERC viatja a Brussel·les per negociar amb Puigdemont una altra investidura

La reunió acaba amb avanços però sense cap acord definitiu entre les dues formacions

El president cessat se citarà aquest dilluns a Brussel·les amb els seus diputats per analitzar els progressos

Arriba a Brussel·les la delegació d’ERC per a la reunió amb Puigdemont. / periodico

3
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / ROGER PASCUAL / DANIEL G. SASTRE // BARCELONA

La marmota Phil va anunciar divendres que l’hivern durarà sis setmanes més. No va dir, no obstant, quant durarà el dia de la marmota de la investidura catalana que, com en la sensacional pel·lícula de Bill Murray, continua atrapada en el temps. Cinc dies després de la investidura fallida de Carles Puigdemont, una delegació d’ERC va viatjar ahir a Brussel·les per «escoltar l’oferta que proposa» el president cessat per a una «investidura efectiva i per formar Govern». Després de la tensió viscuda entre les dues formacions després de l’ajornament decretat per Roger Torrent, els republicans reclamen una fórmula que garanteixi a més a mésque no hi hagi conseqüències penals i judicials per al president del Parlament i la Mesa ni per a cap dels diputats. Encara que la reunió no ha acabat amb cap acord, des de les files independentistes s’ha valorat positivament la trobada, assenyalant que la negociació «progressa adequadament».

La negociació apunta al fet que Puigdemont no serà investit formalment president, però rebrà algun tipus de reconeixement simbòlic, segons apunten fonts del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat). El líder de Junts per Catalunya (JxCat) insisteix que l’esmentat reconeixement sigui inequívoc i contundent, més del que plantegen els negociadors d’Esquerra.

ELS ESCULLS / Les mateixes fonts van apuntar que la negociació està encarrilada, tot i que van admetre les dificultats que poden complicar l’acord final. La principal és que Puigdemont aspira que la legitimitat política de la presidència de la Generalitat resideixi en la seva persona i que el nou Govern català sigui poc més que una representació administrativa.

La delegació d’ERC estava integrada per l’exconsellera Meritxell Serret, Pere Aragonés (secretari d’Economia de la vicepresidència), Miquel Gamisans (responsable de Mitjans de Comunicació de la Generalitat), Jordi Bacardit (home de confiança de Marta Rovira) i Isaac Salvatierra (cap de premsa d’Esquerra). A la reunió, que es va portar a terme a l’hotel Husa President Park de Brussel·les, hi van assistir Puigdemont i els diputats de Junts per Catalunya Elsa Artadi, Marc Solsona, Josep Costa, Albert Batet, Damià Calvet i Laura Borràs.

Des de les files republicanes  van explicar que l’objectiu de la trobada era «negociar sobre la manera de fer possible una investidura efectiva que permeti recuperar les institucions i acabar amb el 155». La investidura és el gran escull, ja que a l’altra pota de la negociació, el de la composició del Govern, hi ha acord en el repartiment paritari de carteres com en l’anterior legislatura.

VALORACIÓ OFICIAL DEL PDECAT / Des de Junts per Catalunya es va valorar que la reunió havia sigut constructiva i havia servit per constatar que les dues forces estan en vies de recuperar «la confiança perduda» arran de la investidura fallida. Puigdemont se citarà avui a Brussel·les amb el seu grup parlamentari per analitzar els avanços de les negociacions.

Notícies relacionades

Mentrestant, Mariano Rajoy continua mirant els toros des de la barrera. Després que dissabte es visibilitzés la divisió existent a Junts per Catalunya davant l’opció d’una repetició electoral, el president del Govern ha deixat entreveure que uns nous comicis al Parlament no entren en els seus plans. «Confio que ho resolguin aviat, si són capaços d’entendre la situació que ells mateixos han generat», va assenyalar en un acte del PP a Còrdova, informa Julia Camacho.

El president del Govern va instar els independentistes que descartin d’una vegada per sempre Puigdemont i que busquin un nou candidat a la presidència de la Generalitat. Una persona que «vegi les coses d’una altra manera, i sobretot que digui: soc un governant i per això mateix he de complir la llei, perquè és la meva obligació i això és propi de països democràtics, civilitzats i avançats com és Espanya». «Ningú podrà dir que hem acceptat el xantatge a Catalunya, ho diem nosaltres però també Puigdemont mateix», va assenyalar fent al·lusió als recents missatges enxampats a l’expresident de la Generalitat.