VIGILÀNCIA A LES CLAVEGUERES

Torrent es queixa a Zoido del desplegament policial al voltant del Parlament

El president de la Cambra critica la "deslleialtat institucional" de no haver-ne sigut informat

zentauroepp41792193 torrent180126154040

zentauroepp41792193 torrent180126154040

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Parlament, Roger Torrent, ha traslladat per carta el seu malestar al ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, per no haver-lo informat de l’operatiu policial de vigilància que s’ha estat desplegant al llarg dels últims dies a l’entorn del Parlament català, situat al parc de la Ciutadella.

En la carta, amb data del divendres passat, Torrent mostra el seu «malestar» per no haver rebut «cap informació» que advertís del «desplegament inèdit» d’agents de la Policia Nacional al parc de la Ciutadella ni de les tasques policials portades a terme a la xarxa de clavegueram del parc.

«L’absència d’una comunicació formal d’aquestes activitats constitueix un gest de deslleialtat institucional per part del seu ministeri, i ha provocat una alarma innecessària en el personal al servei de la Cambra, en els treballadors dels equipaments públics situats al parc i en el conjunt de la ciutadania, en el supòsit que no existeixi cap amenaça amb caràcter extraordinari per a la seguretat a la zona», diu la missiva.

Informació urgent

Aquesta «inquietud», segons Torrent, ha portat a més a més «diputats, membres del personal al servei de la institució i també els mitjans de comunicació» a dirigir-se a la Mesa del Parlament. Per això, Torrent sol·licita al ministre que «els òrgans de govern del Parlament siguin informats de forma urgent de les causes i els objectius que justifiquen aquest operatiu policial».

Així mateix, el màxim responsable del Parlament català li demana a Zoido que garanteixi per conductes oficials que aquest operatiu «no pertorbarà el normal funcionament de la nostra institució», informa Efe. A la carta, Torrent assegura que hi ha presència «permanent» de Policia Nacional als entorns del Parlament des del dilluns 22 de gener, i recorda al ministre que el parc de la Ciutadella és un espai que acostuma a concentrar nens i joves, ja que hi ha un institut i una escola i acull també el zoològic de Barcelona.

Torrent va convocar la sessió d’investidura per al 30 de gener a la tarda, un ple sobre el qual es plantegen nombroses incògnites fins i tot després de la decisió del Tribunal Constitucional de permetre que se celebri la sessió d’investidura de Carles Puigdemont únicament si el candidat hi està present: gairebé segur que serà detingut si travessa la frontera.

Estratègia del Govern

Sectors dels partits independentistes sospiten que el desplegament policial al voltant del Parlament forma part de l’estratègia del Govern d’impedir tant sí com no que Puigdemont es coli a Catalunya –i més encara a la Cambra durant el dia del debat– abans que puguin detectar la seva presència.

Zoido ja va advertir fa uns dies que intentaran per tots els mitjans que el líder de Junts per Catalunya no entri a Espanya. «Procurarem que no pugui travessar la frontera en helicòpter, en vaixell, o en el maleter d’un cotxe», va arribar a afirmar el ministre en un programa de televisió.

Notícies relacionades

De fet, agents de la Policia Nacional duien a terme divendres controls al Pertús, a la Jonquera (Alt Empordà), en el marc del dispositiu policial de reforç per l’hipotètic retorn de Puigdemont per participar en la sessió d’investidura. Diverses furgonetes del cos policial van establir un punt de control a les antigues casernes d’aquest pas fronterer i van aturar i van inspeccionar alguns vehicles. Els policies van registrar alguns ocupants i maleters dels vehicles. 

El ministre de l’Interior es va comprometre ahir a contestar «immediatament» al president del Parlament. Durant un acte a Sant Sebastià, va explicar que havia tingut coneixement a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació de la carta remesa per Torrent. Zoido va afegir que «no li consta» haver rebut aquesta missiva, però va recalcar que en el moment que la tingui en poder seu la contestarà, tant perquè aquest és el seu «costum» com per la «lleialtat institu-cional» que obliga a respondre als requeriments.