EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Rajoy i Puigdemont mantenen el pols per la investidura

El Constitucional es reuneix aquest dissabte per decidir si admet a tràmit el recurs

Santamaría diu que la impugnació es presenta "per defensar Espanya"

Soraya anuncia el recurs davant el TC. / JOSE LUIS ROCA / ATLAS VÍDEO

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El que dijous a la nit era un polèmic anunci es va fer oficial: el Govern de Mariano Rajoy va presentar ahir a la tarda un recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) contra la proposta del president del Parlament, Roger Torrent, de designar Carles Puigdemont com a candidat a la investidura. La Moncloa manté el pols amb l’expresident de la Generalitat tot i l’advertència del Consell d’Estat que podria estar equivocant-se pel que fa al moment de presentar la impugnació. No obstant, el Govern central, que està obligat a demanar l’opinió jurídica al seu òrgan assessor, però no a fer-li cas, va decidir córrer el risc i complir la seva «obligació» de «defensar Espanya» i «evitar una altra ofensa» del polític català. Així ho va explicar la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, a l’anunciar la presentació del recurs.

L’Executiu central corre el risc de perdre el pols. El Constitucional es reunirà avui, a les 13.00 hores, per decidir si l’admet a tràmit, fet que suposaria la suspensió cautelar dels acords del president del Parlament dirigits a investir Puigdemont, informa Ángeles Vázquez. El ple es va convocar amb una extraordinària celeritat que només s’ha vist en aquesta institució per frenar el procés secessionista. L’únic que podia fer-ho, el president de l’alt tribunal, Juan José González Arribas, estava ahir a Estrasburg en visita oficial. El ponent de la resolució que resoldrà la impugnació serà el magistrat Juan Antonio Xiol.

Santamaría va insistir en l’argumentació que l’Executiu és conscient que la situació jurídica és delicada, però s’ha de seguir endavant. «Governar és decidir i prendre decisions a vegades en moments gens fàcils», va declarar. La vicepresidenta se sap objecte de crítiques externes (Puigdemont va exigir dijous la seva dimissió pel revés del Consell d’Estat i Units Podem i altres partits critiquen la seva estratègia) i també internes, ja que a les files populars hi ha qui fa temps que qüestiona el seu modus operandi a Catalunya, encara que no ho faci en públic. No obstant, la número dos de Rajoy va incidir en el fet que l’Executiu, amb aquest recurs que també recolzen PSOE i Cs, es limita a complir la seva obligació de fer respectar la legalitat i impedir més «desafiaments».

«Amb tot el respecte al Consell d’Estat, nosaltres tenim el compromís polític i el deure constitucional de fer tot el que sigui legalment possible, amb totes les eines al nostre abast, per evitar que un senyor fugit de la justícia que està en recerca i captura per delictes molt greus i s’ha negat davant el Suprem a rendir comptes pugui ser investit», va argumentar Santamaría.

Temor a la tornada del president

Aquest òrgan consultiu l’avisa que no pot donar per fet que Puigdemont no es presentarà a la investidura, un cas que també va subratllar Junts per Catalunya en els dos escrits que va presentar davant el Tribunal Suprem i el Constitucional per paralitzar el recurs del Govern central contra la investidura. JxCat diu que Puigdemont (que sol·licita ser part del procediment) no ha descartat assistir dimarts al Parlament.

Aquesta possibilitat inquieta la Moncloa. Amb més claredat del que ho va fer dijous, quan va oferir una altra roda de premsa pel mateix assumpte, Santamaría va deixar en evidència que l’objectiu és impedir que l’expresident fugit protagonitzi una investidura telemàtica que pugui donar la volta al món, cosa que no preocupava el Govern central fins dimecres passat.

El president del Parlament anuncia que mantindrà l’oferta de diàleg i la candidatura de la majoria. / ATLAS VÍDEO

Així l’Executiu s’arrisca que el Constitucional pugui dir-li que s’ha precipitat al presentar la impugnació i denegar-li l’admissió, com ja va passar en l’era Aznar amb el primer recurs contra el pla Ibarretxe. Seria un segon cop per al Govern central. Preguntada la vicepresidenta per aquest antecedent va respondre que aquest Executiu i «altres anteriors» han de fer tot el que està a les seves mans per evitar situacions com aquesta, en la qual un «fugit» de la justícia i acusat de «delictes tan greus» pugui presentar-se a una investidura.

Petició de respecte al 21-D

Notícies relacionades

Si el Constitucional admet a tràmit i suspèn la decisió de la Mesa, Puigdemont no podrà ser aspirant dimarts tret que Torrent es rebel·li davant el tribunal. I la Moncloa ha demanat que si s’accepta la seva impugnació s’adverteixi al president de la Mesa i la resta de membres de les «conseqüències penals» que pot comportar la desobediència.

Torrent afronta el primer dilema del seu mandat. De moment, aquest divendres va guanyar temps. Va assegurar que els serveis jurídics del Parlament ja estan estudiant una resposta al recurs i va lamentar que «l’única resposta» de Rajoy a les seves «apel·lacions al diàleg» hagin sigut «amenaces», informa Daniel G. Sastre. El polític d’ERC va demanar «respecte» al 21-D, als drets dels diputats i a la Cambra.