PARLAMENT

L'anunci de la Moncloa hiberna el pols entre JxCat i ERC

La impugnació rebaixa la tensió matinal entre les dues forces sobre què dia celebrar la investidura

Torrent ajorna a la reunió de la Mesa de dimarts que ve la decisió sobre les peticions de vot delegat

zentauroepp41776350 barcelona 25 01 2018 politica reunion mesa parlament foto180125114246

zentauroepp41776350 barcelona 25 01 2018 politica  reunion mesa parlament   foto180125114246
zentauroepp41776315 barcelona 25 01 2018 politica  reunion mesa parlament   foto180125104958

/

2
Es llegeix en minuts
{Xabi} {Barrena}

Hi havia expectació per conèixer la reacció d'ERC, no només a l'anunci de Soraya Sáenz de Santamaría, sinó també a l''encàrrec’ que a la sala de premsa del Parlament havia deixat, hores abans, Eduard Pujol, de Junts per Catalunya, als republicans. El ‘puigdemontista’ havia afirmat que no dubtava que el president de la Cambra, Roger Torrent, d'ERC, no es deixaria coaccionar pel Govern de Mariano Rajoy i, arribat el cas, és a dir, el recurs del TC, pràcticament no en faria cas.

A tot això calia sumar-hi que el dia va començar amb una discrepància entre republicans i postconvergents sobre el dia de la investidura. Els d'ERC, amb Torrent al capdavant, apostaven pel 30 i els seus socis i no obstant enemics, pel 31. Uns volien deixar marge d'actuació per si s'havia d'improvisar un pla b (un altre candidat), els altres forçaven la situació al ‘Puigdemont o eleccions’. Al final, el ple se celebrarà el dimarts 30, a partir de les 3 de la tarda. La discussió sobre la delegació de vot, per cert, s'ha ajornat fins a la reunió de la Mesa del mateix dimarts.

Si la intenció de la vicepresidenta era la mala maror entre independentistes, no ho va aconseguir, perquè ERC va rebaixar el suflé. Esquerra va posar al faristol parlamentari el seu portaveu habitual, el que dilluns a dilluns s'enfronta als mitjans, perquè no hi hagués distorsions del missatge. I aquest es resumeix en tres punts. Primer, atac virulent a l'Estat i al PP. De “cop d'Estat” a “partit més corrupte d'Europa”, passant per “s'ha de fer fora aquesta gent”.

Segon, defensa aferrissada de la candidatura de l'expresident. De “votarem Puigdemont” al “[la impugnació] no té base jurídica, batallarem en tots els fronts”, passant per “la proposta de Puigdemont és legítima, emana de les urnes i ells no van impugnar la candidatura electoral”.

Tercer, pilotes fora quan se li ha demanat que aventurés què passarà si arriba la suspensió del TC. Del “treballem amb certeses i no amb hipòtesis” al “no és moment de plans b”, passant pel “no passa res perquè JxCat desitgi un dia i ERC, un altre”. 

Notícies relacionades

Així doncs, el que a les 11 del matí apuntava a un nou capítol del pols històric entre els uns i els altres, a les 6 de la tarda es va quedar en una mena de tràiler del que pot venir. Perquè si hi ha suspensió s'haurà de recordar, també, altres frases que els republicans han pronunciat en les últimes hores, com la que cal “un Govern que treballi des del primer dia”. Si hi ha suspensió, Torrent haurà d'escollir entre el xoc pel qual somia JxCat i el pragmatisme que els republicans han exhibit des que es va iniciar la campanya.

"És un cop d'Estat"

Sabrià, per tant, ha equilibrat el to utilitzat per Pujol en la seva compareixença matinal. "No acceptarem ni amenaces ni coaccions. Som els representants legítims i hem decidit que el candidat a la investidura és el diputat Puigdemont” va dir. I va insistir que l'anunci de la vicepresidenta "És un cop d'Estat que pretén segrestar la voluntat dels ciutadans de Catalunya".