REVÉS A L'EXECUTIU DEL PP

El Govern ignora el Consell d'Estat i recorrerà contra Puigdemont

Moncloa sosté que l'òrgan consultiu avala els seus arguments jurídics i que la decisió és de Rajoy

El Consell sí que avala la tesi governamental que no hi pot haver investidura telemàtica o vot delegat per a fugits

zentauroepp41779483 madrid  25 01 18  comparecencia de la vicepresidenta del gob180125233329

zentauroepp41779483 madrid 25 01 18 comparecencia de la vicepresidenta del gob180125233329

1
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

El Consell d'Estat ha clavat aquest dijous un important revés al Govern a l'advertir-li, contra tot pronòstic, que aquest no és el moment per a la impugnació de la candidatura de Carles Puigdemont a la investidura, segons van confirmar fonts de La Moncloa. "El Govern ha rebut l'informe del Consell en el qual avala els arguments jurídics plantejats per l'Executiu, però discrepen sobre el moment temporal de fer-ho", puntualitzen les fonts esmentades, i afegeix que sí que els dona la raó sense 'peròs' en els altres dos plantejaments governamentals que s'han presentat a consulta: que una investidura no pot ser telemàtica i que no pot ser delegable el vot de parlamentaris fugits de la justícia.

A més, subratllen des de l'entorn de Mariano Rajoy que els dictàmens d'aquest òrgan consultiu no són vinculants, tot i que sí que són preceptius, i per això aquest dijous a la tarda ja s'ha decidit que el president no farà cas del Consell d'Estat i seguirà endavant amb el seu pla, aprovant divendres en consell de ministres el recurs que es registrarà davant el Tribunal Constitucional davant a la decisió de la Mesa del Parlament de proposar Puigdemont com a aspirant a la investidura, malgrat estar fugit i amb una ordre de detenció que pesa sobre ell en cas de trepitjar territori espanyol.

En tot cas el Consell d'Estat adverteix a l'Executiu -que ha canviat el seu propi criteri sobre el moment de presentar aquest recurs en les últimes hores- que no és possible interposar recursos a títol preventiu o l'adopció de mesures cautelars. Aquesta és, almenys, la seva opinió jurídica. Però l'Executiu en discrepa i no pensa fer cap pas enrere a aquestes altures.

Notícies relacionades

Les tesis del Consell d'Estat 

En aquest moment, expliquen els dictàmens, només es treballa amb hipòtesis, actes previsibles però que no s'han produït per tant, no es pot actuar contra esdeveniments futurs. Si es produïssin els actes, llavors sí que es podria recórrer i per això s'hauria d'esperar a un acte concret o una proclamació per trobar un fet que sigui recurrible.