NOVA LEGISLATURA

Bronca entre el PPC i Ciutadans per un diputat

Els populars reclamen al partit taronja que els cedeixi un parlamentari per poder tenir grup propi al Parlament

zentauroepp40792127 uab bellaterra cerdanyola  ines arrimadas y xavier garcia al180118144359

zentauroepp40792127 uab bellaterra cerdanyola ines arrimadas y xavier garcia al180118144359 / Nuria Puentes

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PPC i Ciutadans han iniciat la nova legislatura al Parlament amb una picabaralla... per un diputat. I és que els conservadors reclamen a la força taronja que els cedeixi un escó per poder formar un grup propi (el mínim de parlamentaris per tenir grup és de cinc, i el PPC s'ha quedat amb quatre després de les eleccions del 21-D), una petició a la qual el partit d'Inés Arrimadas es nega en rodó i insisteix que únicament recolzarà que els populars tinguin un subgrup dins del Mixt.

"Senyor Albert Rivera, que no, que no és això. Que no necessitem que vostè ens recolzi per tenir subgrup parlamentari, això ja ho tenim "per llei". Necessitem tenir GRUP PARLAMENTARI (sic)", va tuitejar ahir dimecres el líder del PPC, Xavier García Albiol.

El malestar dels populars ha arribat fins a Madrid, on fins i tot la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, ha pres cartes en l'assumpte i, en declaracions a la COPE, ha assegurat aquest dijous que no entén la posició de Ciutadans. "Això no és una carrera per qui és el primer en el constitucionalisme, sinó perquè el constitucionalisme a Catalunya sigui el primer", ha afirmat, abans d'afegir: "Com més soldats siguem en la defensa de la Constitució, més possibilitats tindrem de guanyar".

Els populars argumenten que amb la negativa de Cs de cedir-los un diputat es facilita que Junts per Catalunya i ERC tinguin majoria absoluta en les comissions parlamentàries, quan no la tenen en el ple. En canvi, si el PPC tingués grup propi, les dues formacions independentistes necessitarien, almenys, el suport de la CUP.

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, també està carregant durament aquests dies contra el partit que presideix Albert Rivera. Sense anar més lluny, ahir va censurar la "mesquinesa" de Rivera i va recordar la "generositat" dels conservadors al permetre que Ciutadans presideixi tres comissions al Congrés.

Qüestió de diners

Notícies relacionades

Però el partit taronja no està cedint a la pressió. En una entrevista a TV-3, Arrimadas ha fet una pirueta dialèctica i ha considerat que entregar-los un diputat al PPC costaria a les arques públiques 800.000 euros, que és la subvenció que rebrien els populars en compensació per la bustiada de la campanya. Cada partit té dret a rebre 0,17 euros per votant d'una circumscripció electoral sempre que hagi obtingut escó en aquesta circumscripció i hagi aconseguit formar grup parlamentari.

I a les declaracions d'Hernando, Arrimadas ha respost amb un "pobrets, han tret el pitjor resultat de la seva història, no vull ficar el dit a la llaga".