TRIBUNAL CONSTITUCIONAL

El Tribunal Constitucional afronta després de Nadal el recurs de Podem contra el 155

Els magistrats l'admetran a tràmit previsiblement en la reunió del 10 i l'11 de gener

El TC ha paralitzat fins ara les al·legacions de la Generalitat en els recursos admesos que l'afecten

undefined39511247 madrid 31 07 2017 fachada del tribunal constitucional  image170731165832

undefined39511247 madrid 31 07 2017 fachada del tribunal constitucional image170731165832 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Mai s’havia aplicat, així que el recurs d’Unidos Podemos-En Comú Podem contra l’article 155 de la Constitució es presenta com una oportunitat única per poder pronunciar-se. El ple del Tribunal Constitucional (TC) admetrà a tràmit en la seva primera reunió, la del 10 i 11 de gener, la impugnació presentada per la formació morada contra la intervenció de l’autonomia catalana per part del Govern de Mariano Rajoy. 

 Fonts de l’alt tribunal situen en aquesta reunió o, com a molt tard la del 23, l’admissió a tràmit del recurs, perquè s’estaria en els terminis habituals del Constitucional per a això i consideren que ni una data ni l’altra suposaran un retard a l’hora de dictar una sentència que significarà pronunciar-se sobre el que potser és l’article més controvertit de la Carta Magna. La interposició d’un segon recurs, com l’anunciat pel Parlament, no té per què afectar l’admissió del primer. Es podrien acumular més endavant, si es considerés necessari.

L’admissió a tràmit d’un recurs d’inconstitucionalitat no presenta les complicacions d’un d’empara, on determinar la seva transcendència constitucional obliga a una anàlisi més exhaustiva. En els d’inconstitucionalitat, l’admissió es limita a determinar si es compleixen els requisits formals: que sigui subscrit per 50 diputats (en aquest cas, els 12 dels comuns i 38 d’Units Podem), que inclogui poders i que sigui interposat en termini.

NO INFERIR EN CAMPANYA

Per tot això s’hauria pogut admetre fins i tot en el ple anterior al Nadal, però això hauria suposat intervenir en plena campanya electoral, ja que la resolució s’hauria conegut en la jornada de reflexió o el mateix dia de les votacions, cosa que al Constitucional tenien clar que volia evitar.

Des que va entrar a l’alt tribunal es va determinar pel torn existent que la ponent de la sentència serà la magistrada catalana Encarnación Roca, que forma part de l’alt tribunal a proposta de CiU. L’actual vicepresidenta del TC ha compartit el criteri de la majoria conservadora en totes les resolucions dictades en  què no hi ha hagut unanimitat. Roca va ser la ponent, entre altres assumptes, de la resolució que va acabar amb el veto als toros a Catalunya.

PRECEDENT PRUSSIÀ

 Els magistrats fa temps que estudien els antecedents històrics del 155: la sentència del Tribunal de Garanties Constitucionals que el juny de 1935 va condemnar Lluís Companys a 30 anys de reclusió per rebel·lió per haver proclamat la república catalana un any abans i la resposta que fa gairebé un segle va donar el Tribunal d’Estat alemany a l’anomenat cop prussià.

Notícies relacionades

L’únic recurs interposat abans que el d’Units Podem-En Comú Podem contra aquest article de la Constitució va ser el presentat per la Generalitat. El Constitucional el va rebutjar per prematur, ja que es va interposar quan el ple del Senat encara no havia validat les mesures a adoptar pel Govern de Rajoy. El partit de Pablo Iglesias sosté que el 155 no permet dissoldre el Parlament ni el Govern, i que per aquest motiu tampoc permetia convocar eleccions com les del 21-D. En la seva opinió, s’hauria de limitar a dirigir requeriments per deixar d’aplicar polítiques concretes.

AL·LEGACIONS SUSPESES

L’article 155 està sent molt tingut en compte pel Constitucional i des de la seva aplicació ha deixat en suspens el termini d’al·legacions de la Generalitat en tots els recursos admesos a tràmit en els quals és part. L’objectiu és que no es vegi afectat el seu dret de defensa contestant ara que està sota la supervisió del Govern central, que és qui va presentar la impugnació.