Els comuns recorren el 155 i enerven el PDECat

Els de Domènech es neguen a incloure els postconvergents en la protesta davant el TC

L'antiga Convergència i ERC no tenen prou diputats per plantejar-ho en solitari

undefined41119882 madrid  29 11 2017  politica  sesi n de control al gobierno 171130121144

undefined41119882 madrid 29 11 2017 politica sesi n de control al gobierno 171130121144 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Res ha sortit com estava previst i ha acabat amb bronca entre els comuns i el PDECat. Les dues formacions han defensat aquest dijous la seva paternitat en la iniciativa de presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) contra l'article 155 de la Constitució. Finalment, el partit de Xavier Domènech formalitzarà el tràmit dilluns que ve, poques hores abans del tret de sortida de la campanya del 21-D, i els independentistes queden fora de l'ofensiva, irritats.

El detonant de la bronca ha sigut l'anunci de Pablo Iglesias, que ha confirmat que es presentaria de forma imminent el recurs. Ho ha admès a preguntes de la premsa als passadissos del Congrés, firmant la iniciativa a Podem. Poc minuts després, el coportaveu del PDECat, Jordi Xuclà, ha explicat que el registre es faria conjuntament, ja que les dues formacions estaven negociant des de dimarts i fins i tot havien intercanviat textos per redactar un document conjunt. Els postconvergents no poden presentar el recurs en solitari perquè els seus vuit diputats no arriben al mínim de 50 que estableix la legislació. 

Sorpresos 

En Comú Podem ha negat la major. Sorpresos i molestos, els de Domènech han desmentit Xuclà. Han recordat que ells estan analitzant amb juristes experts en dret constitucional des de fa setmanes la manera més efectiva de presentar el recurs contra l'article 155, que no té precedents. Hi ha el dubte de si ho han de fer contra l'aprovació del precepte constitucional al Senat o bé contra els reials decrets que posteriorment va aprovar el Consell de Ministres per dissoldre el Parlament i cessar el Govern. Aquest diari va avançar a l'octubre que els comuns estudiaven aquest plantejament. 

 "Ho farem nosaltres sols, no amb els que han contribuït amb la seva responsabilitat al Govern i la Generalitat a la situació que viu Catalunya", ha sortit a desmentir el portaveu d'En Comú Podem, Josep Vendrell, després d'escoltar perplex les declaracions del PDECat, que donaven per fet que el recurs portaria estampada la firma de diputats de les dues formacions. 

Fonts dels comuns expliquen que els postconvergents els van demanar fa dies sumar-se al recurs que ells estaven preparant i que la resposta sempre va ser negativa. Desmenteixen, a més, l'afirmació del PDECat que s'hagin estat intercanviant textos des de dimarts per consensuar una proposta única. "No em consta aquest intercanvi de textos",  ha assenyalat Vendrell i ha ratificat el líder, Domènech.

Dard a Iglesias

Mentrestant, ERC s'ho mirava de reüll. Tampoc té prou diputats (9) per presentar el recurs pel seu compte. Ni els comuns ni el PDECat l'han informat dels seus plans.

"No ens han convidat a sumar-nos-hi i si ens convidessin ens hi afegiríem", ha suggerit el portaveu Joan Tardà, que ha aprofitat per llançar un dard contra els morats. Ha suggerit que dins del grup confederal Units Podem hi ha veus que no estaven d'acord amb la mesura. Domènech admet que hi ha hagut "debats" però insisteix que compta amb la "predisposició" i el suport de la direcció. Al cap i a la fi els comuns són 12 diputats i en necessiten 38 més, de Podem, per formalitzar el recurs. 

Rajoy respon

Notícies relacionades

Els comuns defensen que el Govern central s'ha excedit en l'aplicació del precepte constitucional. "La utilització del PP, amb suport del PSOE i Ciutadans, no obeeix a la naturalesa amb què es va pensar l'article 155. No permetia la dissolució del Parlament ni que Mariano Rajoy s'atribuís accions com la convocatòria d'eleccions", sosté Domènech.

Des de la Costa d'Ivori, on està participant en una cimera entre la Unió Europea i la Unió Africana, el president del Govern espanyol ha defensat que el 155 és un article "absolutament democràtic" i que està inclòs "en la pràctica totalitat de les constitucions d'Europa".