Eleccions 21-D

Una festa de la democràcia entre setmana

El civisme, el groc i una participació matinera protagonitzen el matí de les eleccions en una jornada atípica

elecciones

elecciones / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Julián entra amb la seva filla petita a coll a l'Escola Oficial d'Idiomes Sant Gervasi i no pot contenir un “mare meva”. A penes passa un quart d'hora de les nou del matí i les quatre cues per a les diferents meses electorals sumen més de cent persones. Julián és infermer i, al veure que abans de les deu no haurà pogut votar, deixar la seva filla amb els avis i estar canviat per començar el torn, es resigna a tornar al vespre.

La imatge de les cues abans fins i tot d'obrir els col·legis electorals es repeteix per gairebé tota la ciutat. A l'EOI Sant Gervasi, al costat de la cua per votar n'hi ha una altra per recollir un justificant laboral, que un interventor va omplint i passant al president de la mesa perquè els firmi.

Que les eleccions siguin en un dijous laborable es nota especialment a primeres hores del matí. El Miquel no obre la persiana de la seva botiga de roba d'home, ubicada en una cantonada del mercat de l’Abaceria del barri de Gràcia, fins gairebé les onze del matí. “He anat a votar i així que he pogut he vingut cap aquí”, explica.

Altres, per sector, es veuen obligats a seguir ritmes diferents. La Melisa, propietària d'una empresa de missatgeria de vuit treballadors -inclosos ella i el seu marit- a l'Eixample Dret, votarà al vespre. “En vam parlar entre tots i, en confiança, vam consensuar que cada un anés a votar o en la parada per dinar o ja a les set de la tarda, que és quan baixa més la feina. Aquests dies de Nadal no donem l'abast”, explica mentre li entra una trucada per la centraleta.

Els estudiants ho tenen, en principi, més fàcil i poden anar a exercir el seu dret a vot a mig matí, quan baixen una mica les cues. El Jordi, estudiant d'un màster en matemàtiques aplicades a Londres, i el seu germà Xavi, estudiant de biomedicina d'Erasmus a Regensburg (Alemanya), han aprofitat que coincidien les festes de Nadal amb les eleccions per tornar una mica abans i votar. Ho han fet lluint samarretes grogues, el gran amb aquella segona equipació del Barça de l'Iniestazo i el petit amb una de la popular sèrie Breaking bad, que diu Els pollastres germans. “No en tenia cap més de color groc neta”, reconeix entre rialles a les portes de la Barcelona School of Management, al carrer de Balmes amb Rosselló.

En general la reivindicació del groc es redueix a detalls en la roba d'alguns votants. Potser l'obligació de molts d'anar després a la feina condiciona la roba. No obstant, l'attrezzo que visibilitza que aquestes no són una eleccions qualsevol també decora els carrers. Si un baixa per la rambla del Raval cap a l'Escola Oficial d'Idiomes de l'avinguda de les Drassanes, no pot evitar fixar-se en els cartells que l'acompanyen a moltes parets. Fotografies de les càrregues que la Policia Nacional va fer contra manifestants en aquell centre l'1 d'octubre amb la frase Tu decideixes.

Si el districte de Sarrià-Sant Gervasi va ser el que va registrar més participació en les eleccions del 27 de setembre del 2015, amb un 83,4%Ciutat Vella va ser el que menys, amb un 61,3%. No obstant, tots els apoderats de l'EOI Drassanes coincideixen que aquesta vegada pujarà. El del PSC, que ja acumula diverses eleccions, reconeix que no ha vist tanta gent a la vegada en aquest col·legi. I també ho confirma la coordinadora dels set que d'ERC quan porta els números de les meses de la una del migdia, que ja superen el 30% de participació.

Notícies relacionades

El nombre d'apoderats és una altra de les singularitats d'aquests comicis, ja que n'hi ha molts més que en eleccions anteriors. Les ràtios a diversos col·legis arriben fins als quatre apoderats per mesa, i alguns partits hi tenen més presència que altres.

El districte de Sant Martí presentava el 2010 uns percentatges de participació similars a Ciutat Vella, però en les últimes eleccions han anat augmentant i a les del 2015 van arribar al 77,4%. “Aquest any anem pel camí de, almenys, igualar-ho”, explica la Sandra, presidenta d'una de les meses del CEIP Els Porxos, que també destaca la tranquil·litat amb què avança tot. En el recompte de les dues del migdia, a la seva mesa ja han votat gairebé un 50% dels electors. Tot i el civisme, la participació i la normalitat amb què s'estan celebrant aquestes eleccions, és clar que no són uns comicis qualsevol.