CAMÍ DE LES URNES

Enquestes a Catalunya: Aquest és la mitjana de tots els sondejos electorals

ERC manté un còmode avantatge al capdavant, però la majoria absoluta independentista trontolla

sondeo puigdemont

sondeo puigdemont

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico / Francisco J. Moya

L'independentisme català començarà aquest dimarts la campanya electoral del 21-D amb l'ai al cor. Segons la mitjana de les últimes enquestes publicades sobre els comicis autonòmics, les forces secessionistes no tenen garantida la majoria absoluta en el futur Parlament. La mitjana actual dels sondejos atorga a la suma d'ERC, el PDECat i la CUP 67 escons, un per sota de la majoria absoluta i cinc menys que en les eleccions del 2015. En vots, aquest retrocés es tradueix en la pèrdua de 2,5 punts respecte a l'anterior cita amb les urnes, i passaria del 47,8% al 45,3% dels sufragis.

Els càlculs fets per EL PERIÓDICO a partir d'una fórmula usada per Ivan Serrano, investigador de l'IN3 (Internet Interdisciplinary Institute) de la UOC, corresponen a la mitjana ponderada dels principals sondejos publicats des del 19 d'octubre. La ponderació es realitza, com en altres fórmules d'aquesta mena, en funció de la dimensió de la mostra -com més gran, més valor- i de la data del treball de camp -com més recent, més significativa.

Segons aquesta mitjana ponderada, ERC manté un còmode avantatge al capdavant, amb el 26,3% dels vots, cinc punts més que el seu immediat perseguidor, Ciutadans (21,3%). La tercera plaça seria per al PSC, amb el 14,8%, que se situa ara mateix davant de Junts per Catalunya (12,9%), la llista de l'expresident Carles Puigdemont que inclou el PDECat. Més despenjats queden la confluència Catalunya en Comú Podem (8,4%), el PPC (7,5%) i la CUP (6,1%).

Traduïdes aquestes dades a escons, la mitjana ponderada dels sondejos atorga a ERC la victòria en les eleccions, amb 41 diputats. Ciutadans conservaria la segona posició i milloraria els seus resultats de dos anys enrere: de 25 escons passaria a 29.

La medalla de bronze se la disputen el PSC i Junts per Catalunya. Tots dos estan empatats a 19 parlamentaris, i en el cas dels socialistes suposaria tres més que el 2015.

Notícies relacionades

Catalunya en Comú Podem segueix sense agafar embranzida i perdria un dels 11 representants que va obtenir fa dos anys Catalunya Sí que es Pot, marca que no incloïa els comuns d'Ada Colau i Xavier Domènech. El PPC retrocediria d'11 a 9 diputats i la CUP cauria de 10 a 7 escons.

Llistat d'enquestes

Continuarà...