CANDIDATS A LA PRESÓ

JxCat demana a la Junta Electoral que deixi que Sànchez i Forn facin campanya

La candidatura encapçalada per Puigdemont sol·licita que puguin ser traslladats a actes electorals o, almenys, gravar missatges des de la presó

zentauroepp41238357 171208121239

zentauroepp41238357 171208121239

1
Es llegeix en minuts

Junts per Catalunya, la candidatura encapçalada per Carles Puigdemont i sota la qual concorre el PDECat amb independents, ha sol·licitat a la Junta Electoral Central (JEC) que deixi participar en la campanya de les eleccions del 21 de desembre Jordi Sànchez Joaquim Forn, tots dos en presó preventiva per un suposat delicte de rebel·lió.

En l'escrit, difós per l'agència Efe, JxCat al·lega que tres dels seus candidats -els números u i tres per Barcelona, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí, i el número dos per Girona, Lluís Puig- "es troben actualment a Bèlgica", mentre que Sànchez, número dos per Barcelona, i Forn, setè de la mateixa llista, són a la presó.

La "situació personal" de tots ells, afegeix la candidatura, "els impedeix portar a terme actes de campanya electoral i poder participar en les eleccions en condicions d'igualtat d'oportunitats respecte als altres candidats proclamats". D'aquesta manera, prossegueix, "es trenca el principi d'igualtat constitucional i el dret de tot ciutadà a participar en els assumptes públics en condicions d'igualtat".

Vídeos des de presó

Així, JxCat sol·licita a la JEC que prengui les "mesures necessàries" perquè aquests candidats puguin participar "en condicions d'igualtat (...) en actes i activitats dirigides a exposar als electors el programa electoral" i a demanar el vot. Concretament, proposa que s'"autoritzi el trasllat" de Sànchez i Forn perquè puguin participar "en els actes i mítings electorals que organitzi la candidatura, principalment en els mítings central i final".

En cas que aquesta opció no sigui possible, la candidatura ofereix l'alternativa que "a través dels mitjans tecnològics que siguin necessaris" els dos candidats puguin "gravar des dels seus respectius centres penitenciaris missatges de campanya electoral per poder emetre'ls en els actes i mítings que organitzi la candidatura".

Notícies relacionades

D'altra banda, JxCat reclama que Sànchez i Forn puguin participar presencialment en debats i entrevistes de campanya als mitjans de comunicació.

En paral·lel a aquesta petició, l'expresident de l'ANC ha demanat al Suprem que l'autoritzi a fer sortides puntuals per participar en actes de campanya i, si fos necessari, amb custòdia policial. Per la seva part, l'exconseller d'Interior ha sol·licitat tornar a declarar per respondre "profusament" a totes les qüestions sobre el procés. En la seva compareixença del dia 1, Forn es va negar a respondre a les preguntes del fiscal.