EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

L'Equador adverteix a Assange que no interfereixi en el conflicte català

Recorda al fundador de Wikileaks la seva "obligació" de no perjudicar les relacions internacionals amb països com Espanya

abertran32675863 wikileaks founder julian assange appears at the window befor171114090735

abertran32675863 wikileaks founder julian assange appears at the window befor171114090735 / Kirsty Wigglesworth

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern equatorià va exigir ahir a Julian Assange que s’abstingui de pronunciar-se sobre la crisi política a Catalunya. A través d’una nota oficial, va recordar al fundador de Wikileaks, a qui l’Equador va concedir asil el 2012, la seva «obligació» de no perjudicar les relacions internacionals amb estats com Espanya, amb el qual el país sud-americà té «llaços històrics i culturals».

El Ministeri d’Exteriors i Mobilitat Humana va subratllar, a més, que les declaracions d’Assange no representen la posició de l’Equador, que ha recolzat la «integritat territorial» d’Espanya i ha reiterat la seva posició de no intervenir en afers interns d’altres països. «En referència als últims esdeveniments suscitats a Espanya al voltant de la independència de Catalunya i a les expressions del senyor Julian Assange sobre aquest assumpte», diu el comunicat, la Cancelleria considera «important assenyalar que aquestes no representen la posició de l’Estat equatorià».

Reunió compromesa

El fundador de Wikileaks es va pronunciar recentment en una videoconferència a favor de la independència de Catalunya, que va justificar com una resposta a la necessitat de canviar l’«ordre mundial». En paral·lel, va mantenir una reunió amb l’editor català Oriol Soler, considerat un dels principals promotors del secessionisme català. 

Notícies relacionades

L’Equador reafirma «la seva adhesió als principis que regeixen les relacions entre totes les nacions, especialment el respecte a la integritat territorial, sobirania i independència dels estats, així com el de no intervenció en els afers interns de cap país». La nota ressalta que s’ha de respectar el «dret de tots els estats, en qualitat de membres iguals de la comunitat internacional, de resoldre les seves diferències sense ingerències estrangeres».

El ciberactivista va complir al juny cinc anys que està resguardat a l’ambaixada equatoriana a Londres. Suècia reclamava Assange per les acusacions de dues dones per presumptes abusos, però la causa es va arxivar al maig. Tot i així, tem ser arrestat i deportat als EUA, on podria ser jutjat per la publicació de documents militars i diplomàtics de caràcter confidencial.