LA DECLARACIÓ A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Santi Vila, davant la jutge: "Puigdemont va haver de decidir entre la DUI o quedar-se sol"

L'exconseller va remarcar que l'ara president cessat va renunciar a convocar eleccions al veure's "incapaç" de convèncer els seus socis

"Quan les posicions més possibilistes es van veure definitivament desbordades, jo ja no podia sostenir més la meva posició"

Interrogatori de la jutge Lamela a Santiago Vila a l’Audiència Nacional. / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Pilar García

La declaració de Santi Vila davant la jutge Carmen Lamela, el 2 de novembre passat, es va referir extensament al dia en què Carles Puigdemont estava a punt de convocar eleccions i, en canvi, va acabar amb la dimissió de l'aleshores conseller d'Empresa i Coneixement. Una "tarda fatídica", va afirmar Vila, en què "una dinàmica de desconfiances mútues" va desembocar, l'endemà, en la declaració unilateral d'independència (DUI) al Parlamentdeclaració unilateral d'independènciaDUIParlament. Aquell 26 d'octubre, l'ara president cessat hauria pogut decidir, va declarar l'exconseller a l'Audiència Nacional, "quedar-se sol, convocar eleccions autonòmiques i evitar l'aplicació del 155 o cedir a aquell moment tan emocionat i sentimental i seguir el camí que va seguir".

Notícies relacionades

"El president Puigdemont es va veure incapaç de convèncer els diputats i diputades de Junts pel Sí, encara menys el seu soci parlamentari d'ERC i encara menys la CUP", va assenyalar Vila a preguntes del fiscal, segons es desprèn de l'àudio de la declaració al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. 

En un altre moment de la declaració, interrogat pel seu advocat, l'exconseller va al·ludir a la roda de premsa en què el llavors president de la Generalitat havia d'anunciar que avançava els comicis, cosa que suposava, va subratllar, "la confirmació que la negociació havia sortit bé". No obstant, una "crisi de confiança" i "tuits dels diputats més extremistes dels dos costats" que van generar "una situació d'estrès" van fer constatar a Puigdemont que no podria "persuadir els seus socis de govern". "En aquelles circumstàncies", va dir, li va comunicar que les seves posicions quedaven "invalidades" i que se sentia "absolutament desautoritzat" si seguia per l'altre camí, motiu pel qual dimitia del càrrec.