Un jutge aglutina la investigació per l'ús de dades personals l'1-O

La fiscalia ha remès al magistrat Juan Antonio Ramírez totes les denúncies per aquest tema

El togat s'ha convertit en el catalitzador de les indagacions sobre la preparació del referèndum

zentauroepp40362700 mesa electoral urna  papeletas171001021712

zentauroepp40362700 mesa electoral urna papeletas171001021712

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El jutge de Barcelona Juan Antonio Ramírez s'ha convertit en el gran catalitzador de la investigació per l'organització del referèndum unilateral de l'1-O. Arran  d'una instrucció de la Fiscalia General de l'Estat se li han remès totes les denúncies presentades per la utilització de dades personals per a la consulta i, en especial, per a la remissió de cartes als ciutadans designats com a membres de la mesa electoral. Un altre dels objectius és esbrinar com es va confeccionar el cens que es va utilitzar per a la votació i la pàgines d'internet que es van desenvolupar amb aquesta finalitat.

Per ara, el magistrat, titular del Jutjat d'Instrucció número 13, està aglutinant tota la investigació dels preparatius de l'1-O. No obstant, fonts judicials apunten que aquest procés podria, al final, viatjar a Madrid, o a l'Audiència Nacional o al Tribunal Suprem. Abans s'haurà de dilucidar l'òrgan judicial que es quedarà les indagacions per rebel·lió contra el cessat Govern de Carles Puigdemont i la Mesa del Parlament arran de la convocatòria del referèndum unilateral. I és que el jutge de Barcelona és qui va dirigir les entrades i els registres el 20 de setembre en diversos organismes de la Generalitat, entre ells la Conselleria d’Economia, i la detenció de 14 alts càrrecs de l'Administració autonòmica.

Notícies relacionades

La Guàrdia Civil va trobar en aquest operatiu el full de ruta marcat pels sobiranistes per aconseguir la independència de Catalunya i les concentracions al passeig de Gràcia han originat l'empresonament dels líders separatistes Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. A més, a les resolucions del Tribunal Suprem i de l'Audiència Nacional es fa referència a les investigacions de Barcelona.

Altres jutjats

El jutge a partir d'ara es farà càrrec de les denúncies presentades per l'ús de dades personals i determinarà si s'ha comès un delicte de revelació de secrets. En principi, se li han remès les denúncies que han arribat a les fiscalies catalanes. La majoria es refereixen a les cartes remeses als ciutadans en què se'ls designa com a membres d'una mesa electoral. Falta saber si s'uniran les diligències obertes per, almenys, sis jutjats catalans pel mateix motiu.