Vara demana castigar penalment la imposició "totalitària" de l'independentisme

El president d'Extremadura reclama als "demòcrates espanyols" desprendre's dels seus "complexos" i treballar junts

Santamaría mostra el seu respecte a la decisió de la justícia belga de deixar en llibertat provisional Puigdemont

El president d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara, ha rebutjat avui un concert econòmic com la quota basca per a Catalunya. / JUAN MANUEL PRATS /EFE VÍDEO

1
Es llegeix en minuts

Guillermo Fernández Vara, president d'Extremadura, és un dels dirigents del PSOE més durs davant les forces independentistes catalanes. Vara va ser el primer al seu partit que va entrar a valorar la presó incondicional per als exconsellers del Govern, decretada dijous per l'Audiència Nacional. “¿De debò que algú es va pensar que el que estava fent era un joc?”, es va preguntar la setmana passada a Twitter. Aquest dilluns, el mandatari autonòmic ha sigut més contundent i ha advocat clarament per la sanció penal dels responsables de la declaració unilateral d'independència.  

A Catalunya, ha assenyalat Vara durant una conferència a Madrid organitzada per Europa Press, els partits secessionistes han intentat imposar un “ordre totalitari”, per sobre de la Constitució, un comportament que “té conseqüències penals”, ha avisat. Segons Vara, els “demòcrates espanyols” s'han d'alliberar dels seus “complexos” i treballar de la mà, després d'anys “cedint i cedint” davant les formacions sobiranistes, que han exercit de “partits frontisses”.

Notícies relacionades

Les seves paraules van més enllà de les pronunciades un dia abans per Pedro Sánchez. El secretari general del PSOE va optar en un primer moment pel silenci després de l'empresonament d'Oriol Junqueras i altres membres del Govern, però diumenge passat, a Saragossa, va deixar clar que la sortida a la crisi territorial no vindrà dels tribunals. “En un Estat de Dret com el nostre la Justícia ha d'actuar, però no oblidem que no hi ha solucions penals a problemes polítics”, va dir en la clausura del congrés dels socialistes aragonesos.

Separació de poders

A més de destacats integrants de la direcció del PSOE, a l'acte de Vara també hi ha assistit Soraya Sáenz de Santamaría. La vicepresidenta del Govern ha mostrat el seu respecte per la decisió de la justícia belga de deixar en llibertat amb mesures cautelars Carles Puigdemont i els quatre exconsellers que es troben al país. “Com que estem parlant d'un sistema democràtic, tan democràtic com l'espanyol, el màxim respecte a les decisions dels jutges a Espanya i a Bèlgica i en tots els Estats que respecten la separació de poders i la independència judicial”, ha dit la número dos de l'Executiu.