compareixença a Madrid

Vila es desmarca de la resta d'exconsellers i el jutge li imposa una fiança

L'exconseller va anar a l'Audiència Nacional amb un advocat diferent de la resta dels investigats

La magistrada destaca que l'exmembre de l'Executiu es va desvincular del procés sobiranista al dimitir

zentauroepp40785438 madrid 02 11 2017 declaraci n de mienbros del govern destitu171102100903

zentauroepp40785438 madrid 02 11 2017 declaraci n de mienbros del govern destitu171102100903 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / J. G. Albalat

L’exconseller d’Empresa Santi Vila es va desmarcar de la defensa de la resta de membres del Govern destituït al comparèixer davant l’Audiència Nacional com a imputat amb un advocat propi, el penalista Pau Molins. El fiscal també va diferenciar la participació de l’ex alt càrrec de l’Executiu català respecte als altres exconsellers i, després de la seva declaració, va sol·licitar per a ell presó eludible amb fiança de 50.000 euros, malgrat que és investigat pels mateixos delictes: rebel·lió, sedició i malversació. 

La jutge Carmen Lamela va acceptar la tesi de l’acusació pública i li va imposar aquesta quantitat. Estava previst que Vila dormís ahir a la nit en un centre penitenciari i pogués sortir, previsiblement avui, quan diposités la suma que se li reclama.

Desistiment

La jutge Lamela va tenir en compte a l’acordar-li presó eludible amb fiança (a la resta dels investigats no se’ls va imposar cap mena de fiança) que Vila «va desistir voluntàriament de prosseguir amb el procés sobiranista» el dia 26 d’octubre, un dia abans que la declaració unilateral d’independència (DUI) fos votada al Parlament. A l’entendre de la magistrada, aquesta actitud posa de manifest «la seva voluntat contrària a l’intent secessionista».

A l’haver-se apartat del càrrec de conseller, destaca la resolució judicial, no hi pot haver reiteració delictiva. No obstant, li imposa la presó eludible amb fiança perquè sí que es compleixen dos dels requisits per acordar una mesura. El primer, el risc de fuga per la «facilitat» que té, «pels seus recursos i mitjans», de sortir a l’estranger i sostreure’s així de l’acció de la justícia espanyola. La resolució també destaca les elevades penes que comporten els delictes de sedició, rebel·lió i malversació de fons públics.

«Cobra especial importància el paper que el citat querellat va protagonitzar des del seu càrrec públic, sense el qual el procés independentista no s’hauria pogut impulsar», sosté Lamela. I afegeix que Vila «va tenir un paper actiu, impulsant el procés sobiranista minuciosament dissenyat».

L’aspirant i la infanta

El que va ser titular de la Conselleria d’Empresa i Coneixement, que es va postular dimarts passat per ser el candidat del PDECat al 21-D amb l’objectiu de «donar veu a la moderació», és l’únic dels encausats que ha optat per una altra defensa, la del lletrat Pau Molins, del despatx Molins & Silva, un bufet de referència per a l’extinta CiU i que també va defensar la infanta Cristina en el cas Nóos

Notícies relacionades

L’advocat de Vila ha assegurat després de conèixer la decisió de la jutge que el seu client vol manifestar la seva «solidaritat» amb la resta dels consellers als quals no se’ls ha imposat una fiança. Fonts de l’entorn de l’ex alt càrrec van explicar que la família de Vila està intentant reunir la fiança des que es va saber que el fiscal l’hi sol·licitava.

Els exconsellers del PDECat són assistits en la causa de l’Audiència Nacional pel lletrat Jaume Alonso-Cuevillas, que va ser degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, mentre que els d’ERC estan sent defensats per Andreu van den Eynde, que també és l’encarregat de portar la defensa de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i de la secretària primera, Anna Simó, davant el Tribunal Suprem.