ACTE A LA CIUTADELLA CONTRA L'EMPRESONAMENT DE MIG GOVERN

El sobiranisme apunta a una vaga general com a resposta als empresonaments

Les entitats criden a fer "la manifestació més gran" del procés el 12 de novembre

Els manifestants expressen decepció amb la UE i repulsa al PSC per recolzar Rajoy

Concentració a la Plaça de Sant Jaume / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / BARCELONA

Indignació continguda. Ràbia. I moltes ganes de fer un pas més en les mobilitzacions. Sempre pacífiques, per descomptat tal com ha estat la d'aquest mateix dijous al parc de la Ciutadella. 20.000 persones s'han reunit gairebé d'urgència a les 19 hores per compartir una teràpia de grup. I d'entre la desenes de càntics, la demanda d'una vaga general com a resposta a la “repressió”, paraula utilitzada per tots els oradors, després de l'empresonament del vicepresident Oriol JunquerasOriol Junqueras i set consellers cessats del Govern. Santi VilaSanti Vila, a part. De moment hi ha reserva de vaga entre el 5 i el 9 de novembre.

El respectable s'ha desfogat amb càntics contra l'Estat, la justícia, “les forces d'ocupació” i, per primera vegada, almenys amb una vehemència tan evident, han cridat contra el 'dontancredisme' de la Unió Europea. “Shame on you” (¡Quina vergonya!).

Una altra diana dels lemes de la manifestació ha sigut l'anomenat ‘bloc del 155’, és a dir, els partits que han recolzat les mesures a aplicar sobre l'autogovern català, el PP, el PSOE i Ciutadans. Especialment decibèlics han estat els xiulets als socialistes catalans, a qu s'han dedicat crits de “botifler” per haver secundat la iniciativa de Mariano Rajoy.

Han parlat els representants dels partits polítics i els portaveus d'Òmnium Cultural i l'ANC perquè, recordem, els seus presidents estan, també, empresonats de manera preventiva per un presumpte delicte de setge a compte de la intervenció de la Guàrdia Civil a la Conselleria d'Economia, el 20 de setembre passat.

Així, Marcel Mauri i Agustí Alcoberro han revelat que es faran una sèrie de mobilitzacions que culminaran el 12 de novembre “en la manifestació més gran que hem fet mai”, sens dubte tot un repte que posarà a prova la mobilització independentista.

Fachin, aclamat

El més aclamat dels oradors ha estat el líder de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin, en plena tribulació interna després de l'aplicació de Pablo Iglesias d'un particular article 155 contra el líder català. “Això ho canvia tot”, ha clamat Fachin. “Des d'avui fins al 21D s'ha de fer tremolar els fonaments d'aquest Estat”, ha afirmat abans de sentenciar, qui sap si com a missatge al mateix Iglesias: “Aquell que anteposi els interessos electorals a la defensa de la democràcia no estarà al nivell dels ciutadans”.

Elisenda Alamany, la portaveu de Catalunya en Comú, també ha pres la paraula. I ha llançat un dard contra el PSC, moment en què s'han redoblat les consignes contra els socialistes: “Si es pensaven que amb el seu suport podrien garantir la proporcionalitat en l'aplicació de les mesures restrictives al Govern català, s'han equivocat”. Alamany ha repetit, també, el missatge amb qupe percut Catalunya en Comú: màxima sintonia en la defensa de les institucions catalanes i del Govern legítim.

Després d'Alamany hi ha intervingut Albert Botran (CUP), que en una part del discurs ha respost als comuns i el seu desinterès per la independència: “Hem viscut una nova agressió del Règim del 78 i l'única manera de treure'ns-el del damunt és amb la República Catalana”.

Bosch i Munté

Notícies relacionades

Els representants dels principals partits catalans, ERC i el PDECat, han optat, l'un per la poesia i, l'altre, pel lema enginyós. El republicà Alfred Bosch ha apuntat que la “nit ha caigut sobre la democràcia a Madrid” i la postconvergent Neus Munté ha clamat que “ells no passaran i nosaltres no passarem per l'adreçador”.

Prop de les nou del vespre, la gentada s'ha dispersat. Passeig de Lluís Companys amunt, alguns han passat per davant de les unitats de la Policia Nacional que custodien el palau de justícia. Quan algú feia gest d'iniciar un càntic contra els agents no ha faltat qui ha xiuxiuejat “calma, calma”.