DECISIÓ A L'AIRE

Cimera a Palau sense acord clar sobre DUI o eleccions

Després de cinc hores de reunió de l'Executiu amb Junts pel Sí, segueix en l'aire la decisió final de Puigdemont

Fonts de Junts pel Sí alerten del risc de ruptura del Govern

zentauroepp40663320 reunio govern  foto ferran sendra171024104336

zentauroepp40663320 reunio govern foto ferran sendra171024104336 / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Xabier Barrena

Cinc hores de reunió del Govern amb Junts pel Sí i altres representants del sobiranisme no han servit aquesta nit per arribar a un acord intern sobre quina decisió ha de prendre el president Carles Puigdemont en el ple parlamentari que comença aquest dijous i amb l'espasa de dàmocles de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució divendres que ve al Senat. No obstant, fonts d'Esquerra asseguren que s'ha arribat a un "acord de mínims per la república" i que passaria per la declaració unilateral d'independència (DUI).

Notícies relacionades

Fonts coneixedores de la reunió informen d'una trobada amb alta tensió interna i amb posicions divergents. Tant és així que a Junts pel Sí no descarten a aquesta hora una crisi de Govern donada la situació de consellers contraris a l'aprovació de la declaració unilateral d'independència, que seria l'opció preferida per Esquerra.

Sobre la taula, diferents possibilitats: la de proclamar la DUI i fer una crida a la resistència -com han plantejat alguns diputats de Junts pel sí aquest dimarts en diversos actes públics-; la d'una DUI però vinculada a la convocatòria d'unes eleccions que podrien portar l'adjectiu de constituents; i, finalment, l'opció que defensen alguns, en especial el PDECat, d'intentar evitar l'aplicació de l'article 155, i convocar unes eleccions autonòmiques anticipades. Si les eleccions es convoquessin amb una renúncia expressa a la independència, Puigdemont esquivaria el 155.