debat sobiranista

¿Què és Òmnium Cultural? Més de mig segle en defensa del catalanisme

L'entitat de promoció de la cultura catalana va ser clausurada quatre anys durant el franquisme

Els orígens dÒmnium i de lANC / VÍDEO LAB ZETA

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 1963, dos anys després del seu naixement, les autoritats franquistes decretaven el registre i clausura d'Òmnium Cultural. L'entitat, que havia nascut per a la promoció de la llengua i de la cultura catalanes, l'educació, la cohesió social i la defensa dels drets nacionals de Catalunya, continuaria el seu treball en la clandestinitat fins que va aconseguir la seva legalització el 1967. Cap dels seus presidents va ser detingut sota la dictadura, cosa que finalment ha passat, cinquanta anys després i en democràcia, quan aquest dilluns Jordi Cuixart va ser empresonat acusat d'un delicte de sedició

Notícies relacionades

Després de molts anys com a principal far del catalanisme civil, a partir del 2011 va unir les seves forces amb les de l'acabada de néixer Assemblea Nacional Catalana per encapçalar les mobilitzacions ciutadanes independentistes. El tàndem Muriel Casals-Carme Forcadell (presidenta llavors de l'ANC) va comandar tres grans mobilitzacions en les Diades abans d'anar a les llistes de Junts pel Sí el 2015. Quim Torra va substituir Muriel en el càrrec fins que es van convocar unes eleccions a l'entitat que el desembre d'aquell any va guanyar Jordi Cuixart. Aquest empresari, soci de l'entitat des del 1996, havia ocupat diversos càrrecs a l'associació fins a posar-se en primera línia del front.

Des d'aleshores, a més d'organitzar les manifestacions de les dues últimes Diades, Cuixart també ha promogut altres mobilitzacions com les del 20 i 21 d'octubre, per les quals la jutge Carmen Lamela ha decidit portar-lo a la presó per un delicte de sedició.