DIA DE LA HISPANITAT

Milers de persones es manifesten a Barcelona en contra de la independència

El PP i Ciutadans se sumen a la marxa d'aquest 12 d'Octubre convocada per Societat Civil Catalana i deu entitats més

Els organitzadors demanen a Puigdemont que "torni al seny i abandoni la rauxa"

Catalunya sí, Espanya també és el lema de la manifestació de Barcelona el 12 dOctubre / periodico

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Barcelona

Com ja vaticinaven els organitzadors, la marxa organitzada aquest dijous per Societat Civil Catalana (SCC) i deu entitats més amb motiu del 12 d’Octubre no va aconseguir repetir la massiva mobilització de diumenge passat a Barcelona. Va ser una manifestació que segons la Guàrdia Urbana va reunir unes 65.000 persones, més, això sí, que en anteriors convocatòries del Dia de la Hispanitat a la capital catalana. El seu lema: 'Catalunya sí, Espanya també'. I en el seu manifest, la reclamació al president Carles Puigdemont perquè «rectifiqui» i una petició a l’Estat: «Fermesa democràtica enfront del colpisme delirant».

La manifestació va arrencar al passeig de Gràcia, a l’altura de la Pedrera, i va finalitzar a la plaça de Catalunya. La capçalera va tornar a ser liderada per dirigents del PPC, com Alberto Fernández Díaz, Daniel Serrano i Sergio Santamaría, i de Ciutadans, com Inés Arrimadas, José Manuel Villegas, José María Espejo-Saavedra i Carina Mejías. Al capdavant de la marxa no va faltar el president de SCC, Mariano Gomà, la vicepresidenta de l’entitat Miriam Tey i el vocal de la junta directiva José Rosiñol, juntament amb líders de Vox i Hazte Oír.

Elogis a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil

Una imatge de la Verge del Pilar es va alçar durant tota la manifestació entre centenars de banderes espanyoles. Els assistents també van desplegar una enorme lona amb el popular cor dividit en la insígnia espanyola, catalana i europea que sol lluir Ciutadans. 

«Puigdemont a la presó» va tornar a ser un dels càntics més sentits, al mateix temps que els visques a Espanya. També van clamar «Espanya és una i no 51», «No som fatxes, som espanyols» i «Visca Espanya, visca el Rei, visca l’ordre i la llei». Els afalacs a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil van ser una constant i, malgrat la poca presència policial, els congregats van xiular i van proferir crits de traïdors als agents dels Mossos d’Esquadra que custodiaven la cruïlla amb el carrer d’Aragó. 

Alguns manifestants van amenitzar el seu trajecte fins a la plaça de Catalunya amb música, per donar-hi un toc més festiu. Un grup animava amb tambors, alguns s’havien portat de casa altaveus portàtils per ballar al ritme de la cançó 'Y viva España' de Manolo Escobar i altres simplement taral·lejaven l’himne d’Espanya.

Els organitzadors es van desvincular fins a dues vegades de «les organitzacions i símbols que no representen el marc constitucional i els valors democràtics» des de l’escenari central a la plaça de Catalunya mentre una pancarta gegant d’Hogar Social s’aixecava al final del passeig de Gràcia. 

"Arrimadas, presidenta"

Amb Xavier García Albiol present en els actes institucionals de Madrid, la gran protagonista de la jornada va ser la líder de l’oposició a la Cambra catalana, Inés Arrimadas, que va ser rebuda al crit d’«Arrimadas, presidenta», moment que va aprofitar per insistir a Puigdemont que convoqui eleccions. «Té cinc dies per rectificar i posar les urnes de veritat», el va avisar, i es va congratular que l’Executiu de Mariano Rajoy hagi enfilat la via de l’article 155 de la Constitució.

En el seu discurs, el secretari de SCC, Manuel Miró, també es va dirigir a Puigdemont per dir-li que deixi de parlar en nom dels catalans i el va instar a «tornar al seny i a abandonar la rauxa», a més a més d’escollir «millor» els seus socis, en al·lusió a la CUP. Així mateix, el va advertir que «la història el jutjarà i el veredicte no serà bo», per demanar-li que «posi fi al procés sobiranista» i que «torni al diàleg dins de la llei i sense amenaces», va dir.

L’encarregat de llegir el manifest va ser Clemente Polo, president de Regeneració Democràtica i portaveu d’Espanya i Catalans. En l’escrit qualifiquen la declaració del president de dimarts passat d’una «confusa pantomima més pròpia de pati d'escola que de seu parlamentària» i acusen els «dirigents secessionistes» de «tensar la corda al màxim» i haver-los empès «a la vora del precipici». Després de lamentar

Notícies relacionades

la «desbandada d’entitats financeres i empreses», conclouen que «la secessió és un negoci ruïnós per als catalans».

Descobriment d'Amèrica

Molt més contundent va ser el president de l’associació Empresaris de Catalu-nya, Josep Bou, amb un discurs en què va fer apel·lacions constants a la participació dels catalans en el descobriment d’Amèrica. «Al segle XV vam descobrir un nou món. Vam ser el primer i únic imperi global i els vam donar la condició de súbdits i no d’esclaus. Estigueu orgullosos, Espanya és irrevocable», va emfatitzar davant l’emoció dels assistents. Després d’aquestes paraules va sonar l’himne d’Espanya, que va posar el colofó a la manifestació.