Colau insta Rajoy i Puigdemont a descartar el 155 i la DUI

L'alcaldessa de Barcelona crida el Govern central i el català a apostar per la mediació i el diàleg

zentauroepp40435499 colau171006200126

zentauroepp40435499 colau171006200126 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Barcelona

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha instat el president del Govern central, Mariano Rajoy, i el català, Carles Puigdemont, a rebaixar els ànims i renunciar a mesures categòriques per apostar per la mediació entre les dues parts.

Colau ha sol·licitat a Rajoy que renunciï a aplicar l'article 155 de la Constitució i a intervenir l'autonomia catalana, així com que retiri de Barcelona els efectius policials que va enviar dies enrere. A Puigdemont li ha recordat que “instàncies internacionals” ja han advertit que no l'acompanyaran per la “via unilateral”, és a dir, si aquest dimarts anuncia una declaració unilateral d'independència. “No ens hem de precipitar, no podem posar en perill les institucions catalanes”.

En una declaració institucional, l'alcaldessa ha afirmat que no és el moment per a “un xoc de trens sinó per al diàleg” i ha demanat que s'acabi amb el llenguatge bel·licista. Ha considerat que el referèndum de l'1 d'octubre passat va obrir “una porta al diàleg”, abonada, precisament, per aquestes instàncies internacionals. La jornada, ha dit, va suposar “un abans i un després” i va marcar “l'esgotament d'un model autonòmic i la necessitat d'aconseguir altres models d'autogovern”.

“Demano a Puigdemont i a Rajoy que no prenguin cap decisió més que pugui dinamitar la mediació i el diàleg”, ha insistit després d'assegurar que l'actual és “la crisi institucional més greu des del restabliment de la democràcia” a Espanya. L'alcaldessa s'ha mostrat més dura amb Rajoy: ha subratllat que el Govern central ha demostrat el seu “immobilisme”. En contrast, al demanar al president que renunciï als seus plans, ha afirmat que entén que és “un home amb principis” i que es deu als compromisos electorals de la seva candidatura. 

Manifestacions, preocupació i tristesa

Colau ha al·ludit a les manifestacions “sense precedent” per la independència, el diàleg i la unitat d'Espanya que s'han viscut aquesta setmana, que ha considerat legítimes en tots els casos, i ha explicat que molta gent “preocupada i trista” l'ha aturat pel carrer aquests dies per parlar-li de la situació política.

Notícies relacionades

No és la primera vegada que l'alcaldessa de Barcelona, criticada per amplis sectors per mantenir una equidistància considerable en el conflicte entre l'Executiu central i el català, els demana que frenin els seus ímpetus. En un missatge a la xarxa social Twitter ja va cridar dimecres passat a no materialitzar ni la declaració unilateral ni l'aplicació de l'article 155.

Crida al PSOE

Aquest dilluns ho ha tornat a fer quan falten 24 hores perquè Puigdemont comparegui al Parlament, en una convocatòria que tothom espera per comprovar si el president concreta la declaració unilateral i de quina forma. “Demano que abandonem les trinxeres i el llenguatge bel·licista”, ha reclamat l'alcaldessa, que també s'ha adreçat al PSOE per dir que “celebra” que els socialistes hagin començat a parlar de diàleg, “però són necessaris fets i no paraules”.