Discurs íntegre de Josep Borrell en la manifestació de Barcelona

L'exministre socialista, a Puigdemont: "No empenyi el país cap al precipici"

40462464 60

40462464 60 / JORGE GUERRERO (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Agències / Barcelona

L'exministre i expresident del Parlament Europeu, el socialista Josep Borrell, ha afirmat aquest diumenge 8 d'octubre que "Catalunya no és una colònia" ni un "Estat ocupat militarment" i ha fet una crida al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perqupe "no empenyi el país cap al precipici". Aquest el vídeo amb el discurs íntegre de Borrell al final de la manifestació de Barcelona:

Borrell ha alertat que Catalunya està vivint "moments gairebé dramàtics" i ha demanat a Puigdemont que vagi amb "molta cura".

Quan falten dos dies perquè el president comparegui al Parlament amb la declaració d'independència sobre la taula, Borrell ha advertit que, "si es declara unilateralment la independència, aquest país se'n va en orris".

Respecte per a tothom

Al sentir que els concentrats a prop de l'escenari instal·lat davant l'Estació de França cridaven "'Puigdemont a prisión'", Borrell ha demanat "extremar el respecte" per tothom: "No crideu com les torbes del circ romà. A la presó hi va només qui digui el jutge que hi ha d'anar".

Borrell, amb una bandera europea a la mà, ha dit que "aquesta és la nostra estelada", i ha fet un "crida a la serenitat i a la raó", ja que segons el seu parer "la convivència està trencada en aquest país" i "cal refer-la" per evitar que s'arribi a un "enfrontament civil".

Crítiques a Forcadell

L'exministre socialista ha carregat contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per no defensar el "pluralisme polític" i ha suggerit que hauria d'haver "dimitit" per "atrevir-se a dir que els que voten determinats partits polítics no són catalans".

Borrell, que ha rebutjat comparacions amb els casos de Kosovo o amb les repúbliques exsoviètiques, també ha reclamat el "control democràtic dels mitjans de comunicació públics" a Catalunya, que en la seva opinió "són una vergonya democràtica", unes afirmacions respostes amb crits contra TV-3.

"Res de boicots ni d'ofenses"

Dirigint-se als manifestants que han vingut d'altres territoris d'Espanya, ha demanat que al tornar a casa vagin a "comprar una ampolla de cava català": "Res de boicots ni d'ofenses", ha afegit.

Notícies relacionades

També ha tingut unes paraules per als empresaris que aquests dies han decidit traslladar la seva seu social fora de Catalunya: "¿No ho podíeu haver dit abans? El que dèieu en privat, ¿per què no ho dèieu en públic?".

"No més fronteres", ha exclamat Borrell, que ha subratllat que "el dret internacional no està del costat" de l'independentisme.