La Catalunya no independentista ocupa el carrer

La marxa convocada per SCC inunda Barcelona de banderes espanyoles i senyeres

Vargas Llosa i Borrell carreguen contra els plans del Govern per proclamar la independència

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / J. G. Albalat / Barcelona

Una setmana després de l'1-O, i davant una possible declaració unilateral d'independència (DUI) al Parlament, els carrers més cèntrics de Barcelona s'han inundat de banderes espanyoles i senyeres. A crits de 'Puigdemont, a prisión' i d''España, unida, nunca será vencida', els 350.000 manifestants antiindependentistes, segons la Guàrdia Urbana, han censurat la deriva sobiranista del Govern en una manifestació convocada per Societat Civil Catalana (SCC). Els organitzadors han elevat fins als 950.000 manifestants que han desfilat des de la plaça Urquinaona fins a l'estació de França, baixant per la Via Laietana, per expressar el seu rebuig que Catalunya s'independitzi d'Espanya.

La crispació generada pels anunciats plans de l'Executiu de Puigdemont i les desenes d'autocars i trens AVE que han arribat de la resta de l'Estat des de ciutats com MadridValència Saragossa, però també des de pobles de GironaTarragona Lleida, han contribuït que aquesta sigui la manifestació més multitudinària a favor de la unitat d'Espanya celebrada fins ara als carrers de Catalunya.

El PP i Ciutadans encapçalen la marxa

La capçalera, amb el lema 'Prou. Recuperem el seny', ha sigut protagonitzada pel delegat del Govern central a Catalunya, Enric Millo, la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, a més dels principals líders del PP i de Ciutadans.

La bancada popular catalana ha sigut liderada pel president del partit a Catalunya, Xavier García Albiol, recolzat pel vicesecretari d'Autonomies, Javier Arenas; la vicesecretària d'Estudis, Andrea Levy, i el vicesecretari de Comunicació, Pablo Casado. Del costat taronja, també ha destacat el seu president, Albert Rivera, i la líder a Catalunya, Inés Arrimadas, aplegats amb els portaveus del partit al Congrés i al Parlament, Javier Villegas i Carlos Carrizosa.

Per part dels socialistes, que van cridar a la participació dels seus militants però no van convocar com a partit, s'hi ha pogut veure el secretari d'organització i portaveu de partit, Salvador Illa, i el diputat al Parlament David Pérez, a més de l'exministre Celestino Corbacho.

Vargas i Borrell carreguen contra el Govern

Els encarregats de tancar la marxa han sigut l'expresident del Parlament Europeu i exministre socialista, Josep Borrell, i el premi Nobel de literatura, Mario Vargas Llosa, que han demanat a la Generalitat que faci marxa enrere i resolgui el conflicte català mitjançant el diàleg.

En el seu discurs, Borrell ha mostrat una bandera europea i s'hi ha referit com "la nostra estelada, com les estrelles de "la pau, la convivència i el dret" i ha apuntat amb contundència que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, havia de dimitir al no reconèixer com a catalans els que voten "determinats partits polítics". També ha criticat el conseller de Presidència, Jordi Turull, per titllar de "súbdits" els que no van recolzar el referèndum. "Som tan ciutadans de Catalunya com ells", ha reivindicat, per avisar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que "no empenyi el país cap al precipici" perquè "si es declara unilateralment la independència, aquest país se'n va en orris".

Notícies relacionades

El novel·lista, per la seva banda, ha carregat contra la "passió nacionalista", ha titllat de "colpistes" Puigdemont, Junqueras i Forcadell, i ha assegurat que la "conjura independentista no destruirà 500 anys d'història" de la unitat d'Espanya ni la convertirà en un país "tercermundista". Així mateix, ha recordat que el nacionalisme és "la pitjor de totes les passions, la que ha causat més estralls en la història (...) la religió laica" que ha provocat "sang i cadàvers" a Europa i al món. "Espanya és una realitat de llibertat i de legalitat. Això l'independentisme no ho destruirà", ha sentenciat, aclamat pels assistents.

La convocatòria s'ha tancat amb un manifest llegit pel vicepresident de SCC, Álex Ramos, i l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo, en què insisteixen en la necessitat de "crear ponts" i han subratllat que "Catalunya som tots. No només és dels nacionalistes".